Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige Križevci u Osijeku primio priznanje za 45. godišnjicu Orkestra

U Osijeku i Našicama se od 31.3. do 2.4.2023. održan je 46. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku. U glazbeno bogate tri natjecateljske i revijalne večeri, ljubiteljima orkestralne tamburaške glazbe umjetničkog izričaja predstavilo se 17 vrsnih tamburaških orkestara i komornih ansambla s gotovo 400 mladih glazbenica i glazbenika na tamburama. Svi oni pokazali su svoje tamburaško umijeće kroz izvođenje 60 skladbi pisanih za tambure od kojih čak 8 praizvedbi.

Uz orkestre, istinski ljubitelji orkestralne tambure imali su priliku uživati i u izvedbama brojnih kvalitetnih instrumentalnih i vokalnih solista – Program Festivala.

Festival je bio posvećen 160. obljetnici rođenja Osječanina Mije Majera, učenika Paje Kolarića i utemeljitelja prvog tamburaškog zbora „Hrvatska lira“.

Stručno povjerenstvo u sastavu Siniša Leopold, Vladimir Vladimirov te Franjo Batorek vrednovalo je nastupe svakog ansambla te na kraju festivala dodijelilo plakete Tambura Paje Kolarića za najbolji orkestar/ansambl, najbolju praizvedbu, najboljeg dirigenta te vokalnog i instrumentalnog solista.

Trima orkestrima/ansamblima s najviše osvojenih bodova dodijeljene su bisernice iz majstorske Glazbalarske radnje Žmegač, Varaždin.

Voditeljica programa bila je Vlasta Ramljak, prvakinja drame HNK Zagreb te dugogodišnja prijateljica Festivala.

Tamburaški orkestar Glazbene škole Alberta Štrige Križevci, nastupio je u revijalnom dijelu programa, a Hrvatski tamburaški savez u Osijeku dodijelio im je priznanje za 45. godišnjicu Orkestra.