U Cirkveni održana promocija knjige Zore Đuričić “Kroz običaje cirkvenskoga kraja”

Udruga žena “Graničarke” i KUD “Stari graničar” Cirkvena organizirali su u nedjelju promociju knjige “Kroz običaje cirkvenskoga kraja”, autorice Zore Đuričić.

Promocija je održana u Područnoj školi Cirkvena, a moderator događaja bio je Tomislav Hrebak. Osim Zore Đuričić za knjigu zasluge ima Marija Beštek, a recenzentica je bila Ana Marija Ambrušec.

Uvodno je Marija Beštek zahvalila svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlo dana. -Ideja oko izdavanja knjige je došla sa željom da ostane pisana riječ o životu nas i naših predaka, o življenju i velikim životnim promjenama. Zamolia sam Zoricu Đuričić koja je već pisala o mom i životu mojeg supruga, našem gospodarstvu, da napiše knjigu. Uz pomoć Udruge žena DVD-a, šahista, mještana, sakupili smo sve podatke o događajima u našem kraju i svrstali smo sve u ovu knjigu – kazala je.

Autorica Zora Đuričić je istaknula da nije povjesničarka ni etnologinja. -Cijeli život sam radila u sektoru stočarstva i mislila sam da nisam u stanju napisati ovu knjigu. Onda sam se vratila u djetinjstvo, svojim roditeljima i životu kakav se nekad vodio i odlučila sam ako okupim dobru ekipu, uspjet ću. Počele su stizati fotografije i sve je krenulo. Kroz cijeli ovaj projekt vodile su me emocije i ova knjigu posvećujem svojem suprugu Branku koji me “trpio” 40 godina, a posebno posljednju godinu kad smo ovu knjigu stvarali. I svojim prekrasnim kćerima s kojima se ponosim i koje su mi bila velika podrška.

Htjela sam mlade zainteresirati za našu povijest. Uvijek se moramo vratiti korijenima. Cirkvena je nekad bila u blatu, a danas je Cirkvena urbano mjesto. Žao mi je samo što je sve manje naših uzgajivača simentalca, oni su bili naš ponos. U knjizi sam detaljnije obradila rad naših predaka, radili su na način da budu samodostatni – poručila je autorica.

Zora Đuričić je napomenula kako je u knjizi pisala o radu udruga, vjenčanjima i starim radinostima, a brojni ručni radovi bili su i izloženi na promociji knjige.

Recenzentica Ana Marija Ambrušec zahvalila je autorici da s povijesnog aspekta kaže nekoliko rečenica. – Meni kao povjesničarki baza je lokalna povijest i nisam mogla odbiti poziv. Stalno se piše o povijesti gradova, većih gradova i županija. Mala mjesta su zakinuta za istraživanja, osim ako nisu prepoznatljiva po nekom događaju ili znamenitosti. Istraživanje malih mjesta nije učestalo i zato ova knjiga vrijedi puno – istaknula je i dodala kako knjiga predstavlja veliko bogatstvo.

U glazbenom programu nastupio je KUD “Stari graničar”.