U Gornjem gradu održano Đurđevo pod gorjanskom lipom

U nedjelju, 23. travnja održana je proslava Đurđeva pod gorjanskom lipom u Gornjem gradu u Križevcima u organizaciji Gornjogradskog, dobrotvornog i kulturnog društva “Lipa”. Svečana povorka sudionika krenula je od Vatrogasnog doma prema gorjanskoj lipi s prisjećanjem i postavljanjem vijenaca na kuće Alberta Štrige i Franje Markovića.
Na pozornici u Gornjem gradu održan je prigodni program uz recitacije, skečeve, pjesme i plesove, u organizaciji Gornjogradskog dobrotvornog i kulturnog društva „Lipa“ Križevci. Uvodne pozdrave uputila je predsjednica Društva “Lipa” Danijela Švagelj zahvalivši svim sudionicima na sudjelovanju te dodala: “Đurđevo je uvod u proslavu Dana Grada Križevaca. Ovom prilikom željela bih se zahvaliti svim članovima Društva te Upravnom odboru jer smo kao novo vodstvo uspjeli rad Društva nastaviti s jednakim entuzijazmom i zadržali kvalitetu održavanja manifestacija s ciljem osvještavanja gradska Grada Križevaca o vrijednostima, baštini i kulturi Gornjeg grada koji ne bi bili ostvarivi bez pomoći Grada, donacija i izuzetnog zalaganja svih članova Društva.”
Predsjednik Gradske četvrti Gornji grad Boris Bošnjak uručio je zahvalnice članovima Društva Ottoneu Novoselu i Antunu Goldu.
Prigodnim riječima obratio se i gradonačelnik Mario Rajn rekavši kako Društvo Lipa njeguje dugogodišnju tradiciju i baštinu te dodao: “Gornjogradsko dobrotvorno i kulturno društvo “Lipa” dugi niz desetljeća njeguje tradiciju i baštinu i sve ono što nam je Gornji grad donio u povijesti. Hvala svim sudionicima danas, njih više od 200.” – rekao je gradonačelnik i svima čestitao i 771. rođendan Dana grada te otvorio manifestaciju.
U prigodnom programu nastupili su: učenici 3b razreda osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci (učiteljica Suzana Balić), učenici 3c Osnovne škole Ljudevita Modeca (učiteljica Josipa Rabađija), Dječji zbor “Kristalići”, ženski zbor Udruge „Prigorsko srce“ Križevci, Potkalnički plemenitaši, Kud „Prigorje“ Križevci,
Zbor umirovljenika Križevci, Križevačke Mažoretkinje i Kud „Križevci“.