U Križevcima obilježen Dan svjesnosti o autizmu

Dan svjesnosti o autizmu obilježava se svake godine 2. travnja diljem svijeta da bi se upozorilo na specifičnosti i potrebe djece i osoba s poremećajem iz spektra autizma. Važno je naglasiti da poremećaji iz spektra autizma nisu bolest već stanje ili poremećaj koji se različito prikazuje kod djeteta ili osobe. Osobe s poremećajem iz spektra autizma se suočavaju s izazovima iz područja komunikacije, socijalnih vještina te stereotipnog ili nepoželjnog ponašanja.

Jednako tako, kao i svaka osoba, mogu razviti različite vještine i znanja uz primjerenu podršku i pristup u odgojno obrazovnom procesu i svakodnevnom životu. Osobe s poremećajima iz spektra autizma kao i njihove obitelji se svakodnevno susreću s diskriminacijom i različitim izazovima koji dolaze iz same teškoće ali i nedostatka informacija u široj zajednici. Samim time, cilj obilježavanja ovog dana je informiranje šire javnosti o izazovima, potrebama i mogućnostima osoba s poremećajem iz spektra autizma te prihvaćanje svakog pojedinca s ciljem uključivanja u užu i širu zajednicu.

Ove godine, Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci obilježio je taj dan na Trgu Josipa Jurja Strossmayera gdje su vrtićanci iz križevačkih vrtića i učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci crtali plavom kredom.

Pratite nas na društvenim mrežama!