Acoustic Project Strings u Križevcima

Ogranak Matice hrvatske u Križevcima i Ured za crkvenu glazbu, umjetnost i kulturna dobra Križevačke eparhije organiziraju koncert ansambla Acoustic Project Strings.

Na programu su djela W. A. Mozarta, B. Papandopula i A. Dvořáka. Koncert će se održati u srijedu, 10. svibnja u 20 sati u Grkokatoličkoj katedrali Presvetoga Trojstva.

Ansambl je nastao 2016. i proizašao je iz već renomirane formacije ansambla Acoustic Project koji djeluje od 2008. godine. Nastaje suradnjom skladatelja i kontrabasista Dubravka Palanovića, kao idejnog začetnika i voditelja ansambla, i violinista Marca Grazianija, kao koncert majstora. Već samom načelnom idejom, osim izvođenja standardnih skladbi repertoara gudačkih orkestara, ansambl želi krenuti i u smjeru inovacije, kako programski tako i izvođački, stoga eksperimentira s raznim stilovima i glazbenim epohama te izvodi i potpuno nova djela, kako hrvatskih, tako i stranih autora.

Članovi ansambla su mlađi, već afirmirani glazbenici te u spoju s kreativnom, oni daju i snažnu interpretativnu energiju ovom projektu. Ansambl je u samo godinu dana postojanja nastupio na brojnim vodećim glazbenim festivalima u zemlji, kao što su Osorske glazbene večeri, Koncerti u Eufrazijani u Poreču, Baromus festival u Rovinju, Ljetne priredbe u gradu Krku, Zrin festival, Musica Appassionatta u Šibeniku, Zrin festival i dr.

Godine 2018. ansambl je snimio i prvi nosač zvuka u suradnji sa švedskim izdavačem Rocred production, a drugi 2021. sa saksofonistom Nikolom Fabijanićem u izdanju Croatia Recordsa, za koji je nagrađen i nagradom Porin ove godine.