“Dani Pokreta fokolara” u Križevcima

Od subote 29. travnja do ponedjeljka 1. svibnja u središtu Mariapoli Faro u Križevcima, Franje Račkoga 32, obilježava se 30 godina stalne prisutnosti Pokreta fokolara u gradu Križevcima, u prostorima Centra Faro i Grkokatoličke eparhije.

Dani Pokreta fokolara u Križevcima otvoreni su na prigodnoj svečanosti kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren.

Uvodno se prisutnima obratio križevački vladika, mons. Milan Stipić rekavši:

“Čestitam svim članovima Pokreta fokolara – Djela Marijina, koji su djelovali ili djeluju ovdje u Križevcima. Proslavljamo tridesetu obljetnicu rada i plodonosnog truda Pokreta fokolara na ovome prostoru. Naš zajednički put bio je već desetljećima utrt. Stvorili smo jedno zajedništvo i sad u ovo vrijeme, zadnje četiri godine kako upravljam križevačkom eparhijom, radimo puno zajedničkih i lijepih projekata.”

Zatim se obratio gradonačelnik Mario Rajn:

“Ovaj grad svjedoči i više od puna tri desetljeća jednom zajedništvu vas, naših sugrađana, dobroti, volonterizmu, ali zaista i riječi zajedništva u punom smislu. Grad Križevci svjedoči brojim projektima, kao što je Dječji vrtić “Zraka sunca” Križevci, gdje dobivamo nagrade, gdje nam rade najbolji odgojitelji na državnoj razini, gdje naš vrtić ponosno ističe zastave za najbolje vrtove i najbolje učionice. Od srca vam čestitam i veselim se budućoj suradnji.”

Župan je opisao svoj susret s Pokretom fokolara:

“U početku, davne 1993. godine svi pitali o kakvom je pokretu riječ. Danas su dobro poznati široj javnosti. Zaista vam od srca čestitam ovu obljetnicu i pozdravljam sve vas, sve članove Pokreta fokolara i sve vas koji upravljate ovom zajednicom i koji doprinosite njezinom radu i životu.”

Državni tajnik Branko Hrg također se obratio prigodnim riječima, a čestitke i pozdrave predsjednice Pokreta fokolara Margaret Karram uputili su njezini izaslanici Dana Kempt i Vitek Valter.

U nastavku programa predstavljeno je nekoliko ostvarenja Pokreta fokolara nastalih u proteklih 30 godina. Prvo značajno ostvarenje je dječji vrtić Zraka sunca, otvoren 1996. godine, a više o radu vrtića govorila je ravnateljica Terezija Horvat. Također, predstavljene su i aktivnosti Udruge za ekonomiju zajedništva koja danas provodi brojne inicijative i projekte vezane za ekonomsku i ekološku održivost.

Pratite nas na društvenim mrežama!