Energetska zadruga KLIK u finalu Europske nagrade za energetsku održivost

Energetska zadruga KLIK jedan je od finalista Europske nagrade za energetsku održivost 2023. u kategoriji lokalnih energetskih akcija.


Nagradom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije, koje je pokrenula skupina građana ili potrošača, a koja doprinosi tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini

Također inspirira i motivira druge da provedu slične korake u cijeloj EU. Pobjednika određuju glasovi publike, a podržati Klik možete klikom na https://interactive.eusew.eu/awards/local-energy-action/energy-community-in-croatia-bringing-clean-energy-to-citizens do 11. lipnja.

U samo dvije godine KLIK je podržao građane u ugradnji 277 kW solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od 500 000 EUR, od čega je polovicu omogućio sam grad u obliku bespovratnih sredstava, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288 791 kWh obnovljive energije godišnje. To je postignuće bilo moguće zbog suradnje KLIK-a, grada Križevaca i lokalnih instalatera fotonaponskih sustava.

Zajedno s gradom i partnerima, KLIK je uspostavio Energetsko-klimatski ured koji djeluje kao kontaktno mjesto za stanovnike Križevaca i okolice.

„Ured je mjesto gdje se građani mogu informirati o zelenim tehnologijama. Educiramo ih, pomažemo u pripremi potrebne dokumentacije te ih povezujemo s izvođačima za ugradnju solarnih ploča u njihove domove. Pomažemo im i s administracijom kako bi dobili pristup subvencijama”, objasnila je Sanela Mikulčić Šantić, upraviteljica zadruge.

Uz to, KLIK organizira različita predavanja, radionice i aktivnosti nastojeći zajednici pružiti znanje i povezati je s drugim relevantnim dionicima kako bi je učinili otpornijom.

Grad Križevci, kojemu je cilj da gotovo 20 % kućanstava ugradi fotonaponske sustave do 2030., primjer je uspješne suradnje energetskih zajednica i lokalnih vlasti. Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca građane vidi kao ključne pokretače energetske tranzicije:

„Želimo biti energetski neovisni do 2030. , a to možemo postići u suradnji s građanima.”

KLIK energetska zadruga i Grad Križevci služe kao snažan primjer kako javni sektor može stupiti u partnerstvo s nevladinim organizacijama kako bi uključio građane u energetske i klimatske ciljeve. Energetski projekti zajednice stup su direktive o obnovljivoj energiji EU-a te izravno podupiru Europski zeleni plan i plan REPowerEU.