Gospodarstvenici iz Koprivničko-križevačke županije predstavljaju se na 24. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru

Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru, u svom 24. izdanju, u utorak je otvorio svoja vrata posjetiteljima, a riječ je o najvećoj gospodarskoj manifestaciji u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Ovogodišnja zemlja partner je Izrael, otvoren je do 6. svibnja, a sudjeluje oko 700 izlagača iz 30-tak zemalja.

Manifestaciju je službeno otvorila NJ.E. veleposlanica Države Izrael u BiH Galit Peleg, koja je naglasila kako je ovo prilika ojačati ekonomsko partnerstvo, a prigodnim su se riječim obratili i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, napomenuvši kako će Republika Hrvatska biti zemlja partner Mostarskog sajma sljedeće godine, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Adrej Plenković, predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Plenković istaknuo je zadovoljstvo što se Sajam održava u kontekstu da je BiH postala država kandidat za članstvo u Europskoj uniji, što stvara okvir za napredak za gospodarski razvoj i dublju integraciju.

Uime Koprivničko-križevačke županije otvorenju Sajma su prisustvovali župan Darko Koren i pročelnici Melita Ivančić, Darko Masnec i Marijan Štimac, kao i predsjednica Uprave Podravske Martina Dalić sa suradnicima, predsjednik HGK Županijske komore Koprivnica Krunoslav Vitelj, predsjednica Obrtničke komore KKŽ Irena Kovačić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić te županijski poduzetnici i obrtnici. Od ostalih uzvanika, otvorenju su prisustvovali i virovitičko-podravski župan Igor Andrović i bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić te drugi gosti. Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je jake gospodarske veze Hrvatske i BiH te govorio o važnosti nastavka suradnje po svim pitanjima.

Tijekom pet sajamskih dana, na 30 tisuća kvadratnih metara izložbenog prostora predstavljaju se gospodarski subjekti iz svih grana ekonomije, a također će se održavati brojne poslovne i tematske konferencija, stručni skupovi i okrugli stolovi. Primjerice, Gospodarska komore FBiH organizirat će konferenciju kroz tri panela aktualnih tema: prilagođavanje Sveučilišta u Mostaru modernim uvjetima tržišta rada, energetska tranzicija i kandidacijski status BiH u EU. Obzirom na Izrael kao zemlju partnera, predstavljaju se i neke od najinovativnijih tvrtki i industrija, primjerice „Israel Aerospace Industries“ koji je globalni lider u obrambenim, zrakoplovnim, kibernetičkim i drugim sektorima, kao i tvrtka „BTM“ specijalizirana za cyber sigurnost i biomedicinu.

Dugi niz godina na Sajmu se predstavljaju i obrtnici, poduzetnici i tvrtke iz Koprivničko-križevačke županije u organizaciji HGK ŽK Koprivnica i županijske Obrtničke komore, a ove godine, uz najvećeg gospodarskog subjekta – tvrtku Podravka, to su i tvrtke Radnik, Cemix, Rasco i Hartmann. Također se predstavljaju Poklon dobra ideja – obrt za izradu suvenira, Metaloplastika – obrt za preradu i plastificiranje metala, ZGR Kovačić, ZOO centar Pirana, Proizvođački, trgovački, istraživački i uslužni obrt Pampa Tea, JARA – obrt za proizvodnju, trgovinu, preradu i usluge, Šipek – obrt za proizvodnju i usluge, Zorko-trans – obrt za prijevoz, trgovinu i usluge te već spomenute institucije HGK ŽK Koprivnica, županijska Obrtnička komora te Obrtničko učilište POUKA.

Izlagači smatraju kako je predstavljanje na Mostarskom sajmu idealna prilika za promociju proizvoda i usluga na tržištu s velikim brojem potencijalnih klijenata, a ujedno je to i prilika za jačanje gospodarskih veza s Bosnom i Hercegovinom.

Župan je također izrazio zadovoljstvo predstavljanjem županijskih poduzetnika, obrtnika tvrtki i institucija na Sajmu, kazavši kako se time njeguje dugogodišnja tradicija:

„Tržište Bosne i Hercegovine za naše gospodarstvenike predstavlja važnog partnera s kojim mogu ostvariti brojne korisne suradnje, a posebno treba izdvojiti ulogu tvrtke Podravka, kao generatora razvoja županijskog gospodarstva. Osim poslovnih suradnji, važna je i politička dimenzija, a okupljeni dužnosnici iz mnogih zemalja daju doprinos kreiranju pozitivnih gospodarskih kretanja“.

Predsjednik HGK ŽK Koprivnica Krunoslav Vitelj istaknuo je kako je, uz Njemačku i Italiju, tržište Bosne i Hercegovine najvažnije izvozno tržište za poduzetnike iz naše Županije.

Nakon uvodnih obraćanja, župan i suradnici obišli su županijske izlagače, kao i prostore izlagača susjednih županija, te im poželjeli mnogo poslovnog uspjeha i novih suradnji.