Grad Đurđevac prijavio energetsku obnovu za čak četiri područne škole: cilj je osigurati najbolje uvjete za rad našim učenicima

Grad Đurđevac je ovaj tjedan na raspisani poziv Energetska obnova zgrada javnog sektora kojeg je raspisalo Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine prijavio čak četiri svoje područne škole za energetsku obnovu i to Područnu školu u Mičetincu, Sirovoj Kataleni, Budrovcu i Čepelovcu.

Projekti će se financirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a ukupna vrijednost ovih četiri projekta iznosi oko 729 tis. eura te se očekuje sufinanciranje u iznosu od 420 tis. eura. Grad će prijaviti i vlastite udjele za dodatno sufinanciranje od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te se očekuje i dodatnih 51. tis. eura za projekte.

-Ovim projektima bi se u cijelosti energetski obnovile zgrade naših škola čiji su objekti stari i dotrajali, a sve kako bi se učenicima i njihovim učiteljima osigurali najbolji uvjeti za rad te kako bi se ostvarile značajne uštede na troškovima energenata. Na taj način bi škole postale energetski samodostatne jer je projektima predviđeno postavljanje obnovljivih izvora energije na sve škole čime će se doprinijeti i smanjenju emisija stakleničkih plinova te će se utjecati na ublažavanje klimatskih promjena- rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Projektima je predviđena izrada toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, ugradnja nove stolarije, zamjena i modernizacija sustava rasvjete te uvođenje centralnog sustava grijanja čime se ostvaruje ušteda energije čak do 88%. Ugradit će se i dizalice topline te fotonaponski sustavi. Osim navedenog projektima je predviđeno i ozelenjavanje postojećih zelenih površina oko škola te ozelenjivanje pročelja zgrada.

Grad Đurđevac odavno je prepoznao važnost i značaj energetske obnove zgrada tako da je ovo samo nastavak zelenih projekta koje provodi Grad u suradnji sa svojim ustanovama, gradskim tvrtkama te odgojno- obrazovnim institucijama.

Podsjetimo da je prethodno energetski obnovljena i zgrada Dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac, zgrada Osnovne škole Đurđevac, zgrada Odjela za djecu s teškoćama u razvoju Đurđevac, zgrada Poslovnog centra Đurđevac te zgrada Gradske uprave, a na većinu javnih zgrada i institucija već su postavljeni solari i dizalice topline.