Informativna radionica u Križevcima vezana na istraživanje inovativnih modela uštede energije

Zelena energetska zadruga (ZEZ) u suradnji s Gradom Križevcima, Razvojnim centrom i tehnološkim parkom (RCTP) Križevci te Gradskom knjižnicom ”Franjo Marković” Križevci poziva građane Križevaca da se uključe u istraživanje modela dijeljenja energije, inovativnog pristupa energetskoj učinkovitosti. Zainteresirani građani pozvani su saznati više o ovoj prilici na informativnoj radionici koja će se održati u srijedu, 24. svibnja, od 17 do 18 sati u prostoru Razvojnog centra i tehnološkog parka Križevci.

Sudionici će za potrebe istraživanja ostvariti pravo na besplatan pametni uređaj i mobilnu aplikaciju za praćenje proizvodnje i potrošnje električne energije. Pomoću aplikacije moći će simulirati zakup udjela energije proizvedenog iz sunčanih elektrana na križevačkom RCTP-u i Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”. Instalacijom pametnih uređaja, sudionici će pratiti potrošnju električne energije u svom kućanstvu i proizvodnju sunčane elektrane na javnim zgradama. Time će dobiti uvid u uštede koje bi kućanstvo moglo ostvariti kada bi postojala energetska zajednica koja bi omogućila dijeljenje energije između kućanstva i sunčane elektrane na drugom objektu koji je dio zajednice.

Istraživanje se provodi u sklopu projekta Redream koji Zelena energetska zadruga provodi u suradnji s partnerima iz više europskih zemalja u sklopu programa za Istraživanje i inovacije Obzor 2020. ”Kroz projekt Redream istražujemo modele dijeljenja energije koji omogućuju korištenje solarne energije i ostvarivanje ušteda na energiji čak i kada kućanstvo nema mogućnost ugraditi vlastitu solarnu elektranu,” pojasnila je Erica Svetec, voditeljica projekata u Zelenoj energetskoj zadruzi.

“Pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže na informativnoj radionici 24. svibnja i saznaju više – ovo je jedinstvena prilika da sudjelujete u razvoju inovativnih rješenja za učinkovitije korištenje energije,” pojasnila je Erica Svetec.

Za uključenje u testiranje i sudjelovanje u radionici prijavite se putem prijavnog obrasca na poveznici: https://forms.gle/JQJNWWo3SbiYVNZ77

Projekt Redream: https://redream-energy-network.eu/