Na krov Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici postavljena sunčana elektrana sa 700 fotonaponskih modula

Na krov Distributivnog centra za voće i povrće u Velikoj Gorici postavljena je sunčana elektrana sa 700 fotonaponskih modula, ukupne snage 200 kW. Uštede na potrošnji električne energije vidljive su već sada – uspoređujući mjesec ožujak prošle i ove godine riječ je o 50 postotnom smanjenju.

Tim povodom Distributivni centar za voće i povrće posjetio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

“Cijene energenata rastu neumoljivo i nešto smo morali učiniti da smanjimo režijske troškove na prihvatljivu razinu. Ako smo prema prvim pokazateljima potrošnju električne energije smanjili za 50 posto, vjerujem da će se troškovi u sunčanijim mjesecima dodatno smanjiti”, rekao je župan Kožić naglasivši da je uz ekonomsku korist, ostvarena i korist za zaštitu okoliša.

“Bili smo prvi u Hrvatskoj u izgradnji ULO hladnjače, to je bilo prije pet godina, gradilo se u fazama. Prva faza pakirnica, pa ULO hladnjače i sada na kraju solarna elektrana. Mnogi traže savjete što smo činili, kako bi i oni krenuli u izgradnju na svojem području”, naglasio je Kožić.

Podsjetio je i na trenutno aktualne 970 tisuća eura vrijedne natječaje za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima među kojima je i natječaj za ugradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednim gospodarstvima.

“Trošak električne energije jedan je od najznačajnijih troškova našeg ukupnog poslovanja”, rekao je direktor Distributivnog centra za voće i povrće Hrvoje Bunjevac, istaknuvši kako bi po sadašnjim cijenama energije on dosegao iznos od oko 200.000 eura.

“Postavljanjem elektrane energetski smo neovisniji, konkurentniji na tržištu, sigurniji u slučaju potencijalnih kriza, a dugoročno gledano, uvelike ćemo pridonijeti zaštiti okoliša”, rekao je Bunjevac, dodavši kako je očekivana godišnja proizvodnja električne energije nove elektrane oko 234 MWh.

Ukupna vrijednost investicije je 245 tisuća eura od čega je 77,4 tisuće eura bespovratna potpora iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je veći dio sredstava osigurao sam Distributivni centar.