Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1418

U Temi Krugova slušamo snimku druge polovice predavanja dr. sc. Lane Ceraj s Instituta Ruđer Bošković pod naslovom U lovu na kozmičke zvijeri održanoga 23. travnja na festivalu 10 dana astronomije u Daruvaru, te diskusije nakon predavanja.

Novi naslovi u gradskoj knjižnici su: na dječjem odjelu Dar mračnoj rupi: Pet kraljevstava Kierana Larwooda i Davida Wyatta, na odjelu knjiga za mlade Contrapaso: Tuđa djeca Terese Valero, na odjelu beletristike Smrt sretnog čovjeka Giorgija Fontane, a na stručno-znanstvenom odjelu Vječni derbi Boža Ujevića. Najavljujemo i predavanje u knjižnici 3. svibnja o Nobelovoj nagradi iz fizike za 2022. godinu u organizaciji križevačkog ogranka Matice hrvatske i Gradske knjižnice.   

Na današnji datum rođeni su Katarina II. Velika, Crveni barun Manfred von Richthofen, Novalis, Heinrich Gustav Magnus, Axel Springer, Sumio Iijima, Mustafa Nadarević i Bianca Jagger, objavljena je Biblija kralja Jamesa, prvi put je održan govor u Saboru na hrvatskom jeziku, obavljen je prvi komercijalni let avionom na mlazni pogon i evakuiran je Černobil. Umrli su  Leonardo da Vinci, Marin Držić, Stjepan Gradić i Antun Branko Šimić.

U Vijestima Krugova saznajemo da je počeo Mjesec našeg filma, da je dovršena obnova Malog rimskog kazališta u Puli, da je u Splitu otvorena izložba o sudbinama dalmatinskih izbjeglica iz El Shatta te da je u portugalski rječnik uvedena nova opća imenica Pelé.

U Svemirskom kutku govorimo o godišnjicama nekih događaja na području astronomije i astronautike, kao i o aktualnim događajima s tih područja, te informiramo o položajima i gibanjima vidljivih objekata na našem nebu ovih dana. Posebno ističemo istraživanja kvazara i kako se može posjetiti križevačka zvjezdarnica kao i sudjelovati u njenom radu.  

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, novosti, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa tako slušamo glazbu Lodovica Grossija da Viadane, Alessandra Scarlattija, Ludwiga Augusta Lebruna, Vincentea Martína y Solera, Hansa Christiana Lumbyea, Engelberta Humperdincka, Raya Petersona, Harryja Belafontea i grupe Haustor.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1418 na programu je Prigorskoga radija (96,6 MHz) u utorak, 2. svibnja od 18 sati do 19 sati i 30 minuta, a snimka će uskoro biti dostupna na web stranicama Future Huba Križevci. Moguće su neke manje izmjene u sadržaju emisije, koje se mogu dogoditi nakon objave ove najave. Ugodno vam slušanje putem etera i preko računalne mreže!