Ne propustite 8. Virovsku prkačijadu

NE propustite 8. po redu Virovsku prkačijadu koja se održava od 19. do 21. svibnja 2023. godine u Virju. Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Riječ je o prvom europskom festivalu malih tradicijskih kolača, a ove godine, uz domaće snage, sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji će predstaviti izvorne slastice svojih zemalja. Zahvaljujući prkačima Virje će ponovno biti najslađe mjesto u Europskoj uniji!

Bogat trodnevni program započet će u petak, 19. svibnja i to Vrtićkom virovskom prkačijadom. Na natjecanje u spravljanju vrtićkih prkača s veseljem su se prijavili polaznici DV „Zrno“ Virje, DV “Bregunica” Novo Virje, DV “Košutica” Ferdinandovac, DV “Pčelica” Molve, DV “Fijolica” Novigrad Podravski, DV “Bubamara” Kalinovac, DV “Maslačak” Đurđevac i DV “Leptirići” Podravske Sesvete. Nakon toga slijedi Mala virovska prkačijada, odnosno svoje će vještine u pripremi prkača pokazati učenici OŠ Ferdinandovac, PŠ Drenovica, OŠ M. P. Miškine Đelekovec, OŠ Gola, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Legrad, OŠ Andrije Palmovića Rasinja i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

U večernjim satima održat će se promocija ugostiteljskih zanimanja u koje će se uključiti učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac, Obrtničke škole Koprivnica i Srednje škole „Ivan Seljanec“ Križevci zanimanja kuhari, slastičari i konobari. Također će se održati prikaz pučke drame s pjesmom i plesom „Kam vrag nemre, dojde baba“.

Otvorenje 8. Virovske prkačijade na rasporedu je u subotu, 20. svibnja s početkom u 10,30 sati na glavnoj pozornici u šatoru na Trgu Stjepana Radića, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojemu sudjeluje 20-tak udruga žena s područja županije.

Posebno događanje – Prkači v plasnicu odvijat će se u 14:45 sati, kada će mještani i sudionici Prkačijade slatke zvjezdice slagati u veliku plasnicu koja će se na kraju posipati sa šećerom uz pomoć DVD-a Virje.

Večernji sati u subotu rezervirani su za Slatke susrete folklora i Virovsku veselicu, a u nedjelju je u planu likovna kolonija u organizaciji Likovne sekcije HPD-a „Ferdo Rusan“ Virje te priprema zajedničkog jela za degustaciju.

Vrijedi spomenuti kako će natjecanje u spravljanju prkača nadgledati Prosudbeno povjerenstvo pod vodstvom majstorice slastičarstva, sutkinje i državne prvakinje Dragice Lukin, kao i Stručno-organizacijsko povjerenstvo pod predsjedanjem Dražena Đuriševića. U sklopu manifestacije održat će se i brojne degustacije, edukacije te stručne radionice.

Pozivamo Vas da popratite sve aktivnosti 8. Virovske prkačijade koja će posjetiteljima približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta!