Održana završna konferencija projekta „Novi početak“: ‘Sigurnom kućom unaprijedili smo sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji’

U prostorima PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak je održana završna konferencija projekta “Novi početak”.

Konferenciji su nazočili koprivničko-križevački župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i županijski pročelnici Maja Blažek i Darko Masnec.

Koprivničko-križevačka županija, kao jedna od županija koja nije imala osigurano sklonište za žrtve nasilja, sa svojim je stručnim službama provela sve potrebne aktivnosti kako bi se problem zbrinjavanja žrtava nasilja adekvatno riješio te je kao nositelj prijavila projekt pri Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt je u stopostotnom iznosu financiran iz Europskog socijalnog fonda, a stručnu i tehničku pomoć u pripremi i provedbi projekta pružila je PORA Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Voditelj projekta Darko Masnec osvrnuo se na provedene aktivnosti i naglasio kako je Koprivničko-križevačka županija kao vodeći partner uz Udrugu HERA Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava, bivši Centar za socijalnu skrb Križevci (Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Križevci) i PORA-u Razvojnu agenciju Koprivničko-križevačke županije uspješno realizirala projekt vrijedan 1,2 milijuna eura koji će pružiti adekvatnu zaštitu svima u potrebi.

“Sigurnom kućom smo unaprijedili sustav podrške, prevencije i zaštite od nasilja nad ženama u Koprivničko-križevačkoj županiji, ojačali kapacitete stručnjaka koji rade sa ženama žrtvama nasilja i žrtvama nasilja u obitelji i podigli svijesti javnosti o pravima žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u obitelji. Hvala svima koji su bili uključeni, ovo je iznimno važan projekt za našu zajednicu“, istaknuo je pročelnik Masnec.

Župan Koren je kazao kako je uspostavom sigurne kuće osiguran adekvatan mehanizam zaštite žrtava nasilja, što je česta pojava i velik problem u našem društvu.

“Ova je tema izuzetno važna za naše društvo i svaku lokalnu zajednicu, a kroz osiguranje potrebnih kapaciteta brinemo o ranjivim osobama i osiguravamo im potrebnu zaštitu. Bili smo jedna od šest županija koja nije imala sigurni kuću, no do uspostave objekta smo uspjeli osigurati zamjenski prostor koji je poslužio svrsi. Jedan od bitnih zadataka je i kontinuirano podizanje svijesti javnosti o pravima žrtava nasilja, u tom pogledu možemo reći kako smo vrlo osviještena županija, posebice u vremenu u kojem je obitelj kao temeljna jedinica društva pod velikim izazovima. Svi zajedno moramo pomoći kako se loše stvari ne bi događale te pružiti svu pomoć da bi se teške i krizne situacije prevladale. Ovaj projekt će zasigurno u tome uvelike pomoći“, poručio je Koren i zahvalio svima koji su dali doprinos da se projekt sigurne kuće realizira.

Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić napomenula je kako postoji potreba za sigurnom kućom, odnosno skloništem za žrtve nasilja, što je i preporuka Vijeća Europe, te kako je u prošloj godini ona brojila 40 korisnika, 17 žena i 23 djece. Ukupno je bilo 115 zahtjeva za skloništem, uglavnom s područja drugih županija, što dovoljno govori o važnosti ove problematike, a novi prostori u kojima djeluje sigurna kuća potpuno su opremljeni za pružanje adekvatnog smještaja. Trenutno ima 14 smještajnih kapaciteta, a nadaju se da će u budućnosti biti i više. Predsjednica Švagelj Jažić ujedno je zahvalila PORA-i na stručnoj i tehničkoj pomoći, kao i Županiji na podršci u nastavku projekta, dodavši kako je potrebno da se na državnoj razini osigura kontinuirano financiranje ovakvih usluga, pozvavši sve uključene institucije na daljnju suradnju.