Pogledajte program obilježavanja Dana državnosti u Križevcima

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Križevaca poziva na obilježavanje Dana državnosti. “Na Dan državnosti, okupljamo se kako bismo proslavili trenutak koji je zauvijek oblikovao našu povijest i naš identitet. To je jedan od onih dana kada se s osobitim ponosom i zahvalnošću sjećamo svih žrtava i svih koji su dali doprinos ostvarenju i obrani naše slobode i neovisnosti i oslobođenju Domovine, a posebice hrvatskih branitelja, te prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i još važnije ratnog predsjednika.

Naše su misli s poginulim i umrlim braniteljima, s hrvatskim ratnim vojnim invalidima, s civilnim žrtvama rata i svim obiteljima koje su u Domovinskom ratu izgubile svoje najbliže, ali i sa svima znanima i neznanima koji su kroz povijest položili živote za hrvatsku grudu, ističu iz koordinacije i napominju kako je Dan državnosti vrijeme kada se s ponosom prisjećaju junaka i žrtava. “To je vrijeme kada ističemo našu hrabrost, zajedništvo i ljubav prema domovini. Ujedinjeni, koračamo naprijed, gradeći temelje budućnosti za naše buduće generacije. Nisu sve zemlje u modernoj povijesti Europe put do nezavisnosti i slobode morale proći kroz tako teška iskušenja i žrtve kao što je Hrvatska. Neosporno je to svjedočanstvo o veličini, snazi i sposobnosti hrvatskog naroda”, poručili su.

Protokol obilježavanja:

8 – 9 sati – sveta misa za Domovinu – održat će se u križevačkoj konkatedrali Sv. Križa;
9 – 9.15 sati – dolazak sudionika obljetnice kod biste dr. Franje Tuđmana u parku na Trgu bana Stjepana Lackovića, pored križevačke konkatedrale sv. Križa gdje će biti upriličena svečanost povodom obilježavanja Dana Državnosti

9.15 – 9.55  – središnja svečanost

Oko 9.55 sati – nastavak svečanosti u prostoru bivše vojarne u organizaciji Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca

10 sati – okupljanje sudionika svečanosti, otkrivanje spomen-ploče u čast poginulog pripadnika Policijske postaje Križevci u Domovinskom ratu Josipa Bađuna.

U subotu dana 27. svibnja 2023. također u sklopu obilježavanja Dana državnosti, Udruga pripadnika ratne postrojbe policije Križevci organizira igre veterana s početkom u 9 sati.