Silvija Križan održala predavanje u Križevcima Vještice – stvarnost ili mit?

U multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci održano je predavanje Vještice – stvarnost ili mit?, arheologinje i povjesničarke Silvija Križan.

Od paleolitičkih božica, preko antičkih čarobnica do srednjovjekovnih vještica i inkvizicijskih postupaka, uz nekoliko vještičjih recepata i savjeta za zaštitu od uroka te kroz primjere povijesnih vještica, predavanje je objedinilo znanja iz povijesti, arheologije, antropologije, etnologije, sociologije te lokalne usmene predaje, u nastojanju da rasvijetli fenomen ženskih moći i snage magije svih vanserijskih osobnosti, ali i običnih ljudi.

Vrbovčanka Silvija Križan kazala nam je kako održava cijeli ciklus predavanja. -Počela sam s ciklusom predavanja u knjižnici u Vrbovcu. Biram teme iz svakodnevnog života iz prošlosti i nastojim pokazati da prošlost nije dosadna.

Nastojim i pokazati kakav je bio način razmišljanja života nekad, koliko smo slični, koliko smo različiti. Vještice su bile prva tema i možda sam tu najduže povezana i bakinim pričama koja je živjela na selu. Jednostavno su intrigantne i dana se vrtimo oko magije. Ako će biti prigode Križevčani će slušati i druge teme poput “Mračni srednji vijek”, “Drevni Egipat” i za jesen spremam novi siklus predavanja – kazala je predavačica i dodala kako je predavanja održala u Dugom Selu i u Ivanić-Gradu.