U Koprivnici otvoren Centar za pomoć u kući

Svečano je otvoren potpuno novi Centar za pomoć u kući na adresi Herešinska 33. Otvorenju je prisustvovao velik broj gostiju, djelatnika Crvenog križa, volontera, predstavnika općinskih, gradskih i županijskih te vjerskih ustanova.

Vrpcu su svečano prerezali saborski zastupnik i gradonačelnik Mišel Jakšić i ravnateljica gradskog društva Crvenog križa Adela Sočev, nakon kojeg je uslijedio i blagoslov novosagrađenog objekta.

Objekt vrijednosti oko 2 milijuna eura u potpunosti je izgrađen EU sredstvima putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“, Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, a partneri na projektu, uz Crveni križ, bili su Grad Koprivnica i Hrvatski zavod za socijalni rad.

Uvodnim pozdravnim govorom svim dragim uzvanicima i gostima obratio se predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Vjekoslav Štimac, kao i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Ravnateljica GDCK Koprivnica i voditeljica projekta Adela Sočev istakla je kako će današnji dan ostati velikim slovima zapisan u povijest ove ustanove.

„Izgradnja i opremanje zgrade završeni su u svibnju 2023. godine. U prizemlju su pučka kuhinja i blagovaonica, prostor za rad gerontodomaćica i popratne prostorije te dnevni boravak za umirovljenike. Na katu je prostor za dnevni boravak beskućnika te uredske prostorije. U nastavku zgrade je skladišni prostor površine 300 kvadratnih metara, namijenjen skladištenju hrane i donacija za pripremu obroka u pučkoj kuhinji, a prostor je dostupan za prilaz i istovar svim vrstama teretnih vozila. Kuhinja je opremljena profesionalnim uređajima te ima povećani kapacitet u odnosu na dosadašnju, u njoj se može pripremati do 300 obroka dnevno. Iz kuhinje se ulazi u skladište hrane, a tamo su i dvije hladne komore za skladištenje lako kvarljivih namirnica“, kazala je Sočev te istakla kako će za potpuno preseljenje u novi objekt biti potrebno oko dva tjedna nakon što se uvede internetska veza bez koje je danas nemoguće obavljati posao.

Veliku zahvalu svim djelatnicima i volonterima Crvenog križa, kao i onima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju ovog prekrasnog novog objekta, uputio je saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić.

„Hvala svim generacijama koje su desetljećima čuvale ideju Crvenog križa, tu ideju humanosti i solidarnosti u našoj Koprivnici. Svi ravnatelji i volonteri dali su jedan mali obol sebe i dio svog srca da bi dočekali današnji dan i rođendanski poklon. Mislim da smo ga zaslužili svi zajedno. Proveli smo vrlo uspješnu priču sa sretnim krajem za Crveni križ, za grad Koprivnicu, za Županiju, ali i za cijelu Hrvatsku“, rekao je gradonačelnik Jakšić.

Svečanom otvorenju uime Grada Koprivnice prisustvovali su i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te pročelnici Tomislav Golubić, Ana Mlinarić, Dario Jembrek i Dubravka Kardaš.