U Križevcima otkrivena spomen-ploča poginulom Josipu Bađunu

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Križevaca organizirala je obilježavanje Dana državnosti, a riječ je o jedinstvenom programu obilježavanja Dana državnosti Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Grada Križevaca.

Svečano misno slavlje u križevačkoj konkatedrali sv. Križa predvodio je župnik Stjepan Soviček, a potom je kod biste dr. Franje Tuđmana u parku na Trgu bana Stjepana Lackovića, upriličena svečanost povodom obilježavanja Dana Državnosti.

Predsjednik tadašnje Općine Križevci Stjepan Palijan rekao je kako je istinski otac domovine bio dr. Franjo Tuđman. -Sjećamo se i njegovog dolaska u Križevce. Narod je pokazao vjeru u predsjednikovu misao stvaranja hrvatske države po načelu svi Hrvati zajedno. Stvorio je snagu kroz HDZ, ali i poštujući i druge stranke poput HSS-a i HSP-a. Njegov program na dan konstituiranja Hrvatskog sabora dao je pravi program stvaranja hrvatske države. Temelj hrvatske države je istinska žrtva hrvatskih branitelja, njihovih obitelji i svih nas. Vjera je ona koja čovjeka nosi. Živjela nam lijepa naša Hrvatska – poručio je Palijan

U glazbenom programu sudjelovala je Ana Fortuna, a svečanost je uljepšala i Križevačka djevojačka straža.

Središnja svečanost održana je u prostoru bivše vojarne. Otkrivena je spomen-ploča u čast poginulog pripadnika Policijske postaje Križevci u Domovinskom ratu Josipa Bađuna. Svečanosti su nazočili državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Igor Frbežar, načelnik Policijske postaje Križevci Ivan Pukec, načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, voditeljica Ureda za branitelje Koprivničko-križevačke županije Tatjana Mihaldinec, predstavnici crkve, udruga branitelja i brojni drugi uvaženi gosti.

-Danas smo se okupili ovdje kao bi odali počast našem poginulom branitelju Josipu Bađunu koji je sa svojih 20 godina morao uzeti pušku i stai na branik domovine. Njegov mladi život je ugašen, a naša sveta dužmost je da se njegovo ime i imena svih branitelja koji su položili živote na oltar domovine nikada ne zaborave. Ova spomen ploča mora nas podsjećati da volimo i štitimo Hrvatsku i da znamo cijeniti slobodu koja je plaćena ljudskim životima. Sretan vam Dan državnosti – poručeno je na svečanosti.

Ratni zapovjednik Policijske postaje Križevci Božidar Štubelj prisjetio se 1991. godine. -Josip Bađun je vršeći poslove osiguranja zauzete vojarne smrtno stradao u eksploziji trenutne tromblonske mine. U tom događaju ranjen je i policajac Darko Vragović. Iako je prošlo više od 30 godina, sjećanje na njih ostala su duboko urezana i svježa radi boli koju susosjećamo s njihovim bližnjima i obitelji. Josip Bađun bio je odgovoran i pouzdan pripadnik pričuvnog sastava PP Križevci. Prije stradavana prošao je ispomoći u Daruvaru i Pakracu. Rođen je 23. veljače 1971. godine u Majurcu, u zaseoku Balatin. U pričuvnom sastavu je bio od kolovoza 1991. godine pa do 9. studenoga 1991. godine kada umire u Vojarni Križevci.

Danas je Dan državnosti i Dan osnivanja Udruge pripadnika Ratne postrojbe policije Križevci. Želimo promicati istinu o Domovinskom ratu i mlade generacije upoznavati sa značajem i važnošću događaja u stvaranju samostalne Republike Hrvatske. Želimo iskazati poštovanje svim poginulim i ranjenim pripadnicima policijske postaje i hrvatskh branitelja – rekao je Štubelj i iskazao poštovanje predsjedniku Udruge Željku Kemenoviću za njegov rad.

-Ova ploča neka bude spomen svim generacijama na žrtvu Policijske postaje za stvaranje domovine Hrvatske – poručio je Štubelj.

Spomen ploču otkrila je Marija Sučić, majka poginulog branitelja Stjepana Sučića, a molitvu je predvodio policijski kapelan Ozren Bizek.