Knjiga Krunoslava Puškara “Selo moje bake” predstavljena u Miholcu

Brojni mještani Miholca i okolice nazočili su u nedjelju navečer na predstavljanju knjige Krunoslava Puškara “Selo moje bake”, a koje se održalo u tamošnjem vatrogasnom domu.

Slikovnica „Selo moje bake” nostalgični je prikaz nekadašnjega načina života u malome potkalničkom selu, njegovih običaja, tradicije, vjerovanja, poslova, narodnih nošnji, povijesti, ljudi… i koliko se to selo danas izmijenilo. Ova edukativna slikovnica na svojih 40-ak bogato ilustriranih stranica ima stoga za cilj zabilježiti povijest i način življenja toga sela i oteti ga zaboravu.

Pozdravne riječi nazočnima i autoru uputio je načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak kazavši, između ostalog, kako nema puno publikacija o selu Miholec kao i općenito pisanih tragova. – Sigurno bi se puno toga dalo napisati o Miholcu, koje je bilo važno trgovište u srednjem vijeku. Ova knjiga će ići među našu djecu, ali i odrasle, te će ipak saznati nešto o ovom selu – rekao je Poljak.

Stručni suradnik na izradi slikovnice Robert Samardžić, akademski slikar i ilustrator slikovnice, rekao je kako je ovako nešto slično izdano prošle godine u Dugom Selu te je ova slikovnica njegov drugi izazov s kojim se susreo. Samo proces je trajao tri mjeseca što je, smatra Samardžić, vrlo brzo, budući da za neke takve stvari potraje i nekoliko godina prije nego se realiziraju.

“Meni će osobno biti drago ako će ova edukativna slikovnica barem jednu osobu potaknuti ne samo na istraživanje, nego i na čuvanje vlastita govora, a još će mi biti draže što će moja djeca moći na temelju ovoga skromnog djela barem malo doživjeti svoju prabaku i pradjeda koje, nažalost, neće nikad moći upoznati”, istaknuo je autor slikovnice, Krunoslav Puškar.

Moderator programa i predstavljač bio je Tomislav Hrebak, koji je naglasio kako slikovnica ima iznimnu vrijednost i značaju u očuvanju tradicije kao i lingvističkih vrijednosti ovog kraja.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se KUD Prigorec i učenici OŠ Miholec.

Ono po čemu je ova slikovnica specifična jest to što je napisana dvojezično: na hrvatskom i na kajkavskom, tj. na izvornom idiomu sela Miholec. Upravo će zbog toga ova slikovnica očuvati ne samo spomen na selo, nego i na njegov jezik, specifične riječi i izraze, po čemu je ona jedinstvena i po čemu može poslužiti kao uzor drugim zavičajnim autorima. Na kraju slikovnice donosi se i poveznica pomoću koje se sam govor sela Miholec može i poslušati.

Nesumnjivo je da će mnogi stanovnici sela Miholec, ali i drugi, prepoznati ovo vrijedno etnografsko, kulturno, povijesno i lingvističko djelo. Premda slikovnica govori o selu autorove bake, svaki će čitatelj moći u toj slikovnici prepoznati i selo svoje bake.

Slikovnicu „Selo moje bake” možete naručiti javljanjem na mail [email protected] ili preko web stranice Naklade Crisinus www.crisinus.hr.