Održana promocija zbirke recepata “Dubravo, Dubravo i ta tvoja jela”

Zbirka starinskih dubravskih recepata za nove generacije predstavljena na Danima općine Dubrava

“Ovo nije samo zbirka recepata…ovo je priča pretočena na papir…” ovako je večeras počeo opis nove zbirke recepata pod nazivom “Dubravo, Dubravo i ta tvoja jela”, čija je promocija održana povodom Dana općine Dubrava, u organizaciji Udruge žena općine Dubrava.

Ovaj projekt djelo je Udruge žena koje su svojom željom da sačuvaju tradicijska jela naših mama i baka sve te izvorne recepte iz starinskih kuharica sakupile i objavile na jednom mjestu, u ovoj zbirci recepata. Ona je nastala kao zahvala svim divnim ženama koje su svojom kreativnošću i vrijednim rukama učinile da ti starinski recepti, u kojima su korištene izvorne, lokalne i sezonske namirnice ponovo nađu svoj put do novih generacija i da budu otrgnute od zaborava.

Vrlo emotivnu promociju vodile su Marijana Konzumplik Kemenović, ravnateljica Osnovne škole Dubrava, Mirela Videc, predsjednica Udruge i Snježana Borak, potpredsjednica Udruge.

Okupljene je pozdravila predsjednica Udruge Mirela Videc. -Iznimno mi je drago da vas mogu danas ovdje pozdraviti ispred Udruge žena općine Dubrava, jako smo ponosne na ovaj projekt, na ovu našu priču, jer su u knjigu utkane emocije. Nama ovo sve jako puno znači jer je ova zbirka djelo rada naše Udruge, sve slike i svi recepti rad su vrijednih žena sa našeg područja kojima se posebno zahvaljujem na trudu oko prikupljanja i pripreme svih tih starinskih jela koje vidite u ovoj knjizi- rekla je Videc.

Marijana Kozumplik Kemenović obratila se mnogobrojnim okupljenim mještanima i gostima općine Dubrava. -Namjera izdavanja ove zbirke recepata bila je da se od zaborava sačuvaju tradicionalna starinska jela, te iskustvo i znanje starijih naraštaja prenese na mlađe generacije. Hrana predstavlja kulturu života i identitet nekog podneblja, hrana je dio svakodnevnice, dio običaja, blagdana, svečanosti. Ovo su recepti koje su spremali naše bake i djedovi, namirnice koje su se koristile su lako dostupne, jednostavne, prirodne i zdrave. Kuharice koje su spremale ova jela vodile su se s ljubavlju, dale su puno svoje kreativnosti i maštovitosti i oni su odraz njihovog znanja i entuzijazma. Sva ta jela vraćaju nas u lijepe trenutke prošlosti i bude sjećanja, a istovremeno se na njima gradi neka nova budućnost- poručila je Kozumplik Kemenović.

Zbirku recepata predstavila je i jedna od sudionica u pripremi jela i uređivanju same zbirke, Snježana Borak. -Vremena se mijenjaju i mi se mijenjamo s njima, ali nastojimo ostaviti neki trag, nešto pozitivno. Nadamo se da je ovo most koji će povezivati generacije. Kada smo pripremale ova jela, sjećali smo se naših predaka a kada smo krenule u pripremu ove zbirke, mislile smo na našu djecu. Sve divne žene koje su sudjelovale u nastanku ove zbirke recepata emotivno su povezane s receptima njihovih mama i baka a svima je zajednička želja da u hranjivim i ukusnim receptima koji se nalaze u ovoj zbirci i dalje uživaju nebrojene generacije koje dolaze- naglasila je Borak.

Promociji je nazočio i saborski zastupnik i općinski načelnik Tomislav Okroša. Kako je bilo na samoj promociji i neke od ukusnih kolača koje su pripremile vrijedne ruke domaćica iz Dubrave, pogledajte u našoj foto galeriji.