Spektakularni prikaz Legende o Picokima oduševio brojne posjetitelje

Nešto prije ponoći ove zadnje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti ponovo su ušli u legendu.

Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, sinoć je ponovno scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada.

Središnji događaj Picokijade i godinama najveća turistička atrakcija Podravine i kontinentalne Hrvatske, scenski spektakl Legenda o Picokima, održana je pod redateljskom palicom Krešimira Dolenčića, a u prikazu je sudjelovalo rekordnih 400 sudionika.

Legendi je prethodila svečana povorka, a legenda je počela tradicionalnom predajom ključeva grada kapetanu Željku Kožariću, a uručio mu ih je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ovogodišnju 55. Legendu o Picokima otvorio je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

-Ovdje još jednom baštinimo našu povijest, tradiciju, našu kulturu, ali prije svega entuzijazam svih vas koji ulažete svoje vrijeme, dobru volju i znanje kako biste svima koji u ovih 10-tak dana posjećuju Đurđevac evocirali bitku iz 1552. godine, osvrnuli se na otpornost i agilnost vaših predaka u borbi protiv Osmanlija. Ovo je svakako važan događaj i čestitam na očuvanju sjajne tradicije- rekao je premijer i čestitao je na trudu koji je uložen te na svim lijepim postignućima i projektima ovoga grada. Dodao je i kako veliki broj posjetitelja pokazuju kako kontinentalna Hrvatska, u ovom slučaju Đurđevac uspješno pronalazi načine da privuče turiste.

Premijer je podsjetio da je zadnji put bio u Đurđevcu kada se otvarao Poduzetnički inkubator. Vjerujem da ćemo svi zajedno nastaviti ulagati ovdje u Podravinu, u županiju i Grad Đurđevac- zaključio je premijer i proglasio Legendu i svečano otvorenom.

Predsjednik odbora ovogodišnje Picokijade, ujedno i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković ovom je prilikom rekao kako đurđevčani već tradicionalno zadnji vikend u lipnju daju sve od sebe kako bi prikazali svoju kulturnu baštinu i bili dobri domaćini brojnih gostiju.

-Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i članovi brojnih udruga grada Đurđevca, naših prigradskih naselja te susjednih općina i županija koji sudjeluju u scenskom prikazu svake godine izvedu vrhunsku priredbu za pamćenje – istaknuo je Lacković.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zaželio je dobrodošlicu svim uzvanicima, gostima i prijateljima grada Đurđevca. Zahvalio je svim sudionicima, sponzorima i pokroviteljima Picokijade, te je pozvao sve da uživaju u još jednoj pobjedi i ulasku u Legendu.

– Naša manifestacija njeguje kulturu i baštinu, čuva materijalna i nematerijalna kulturna dobra, dio je europske povijesti, kulture i vrijednost. Ove godine ćemo po 55. ući u legendu i ponovno obraniti grad, a iznimno mi je drago što nas je danas poslužilo lijepo vrijeme pa je večeras na našu najveću kulturnu manifestaciju došlo puno posjetitelja – rekao je gradonačelnik.

Godinama najveća turistička atrakcija Podravine i scenski spektakl Legenda o Picokima, po običaju je završio spektakularnim vatrometom u čast Legendi i ogromnim pljeskom posjetitelja koji su budno pratili tijek obrane grada.

-Scenski prikaz Legende o Picokima bio je top i svaka čast svim sudionicima i organizatorima – kratko je nakon uprizorenje Legende prokomentirao premijer Plenković.