U Đurđevcu se nalazi jedan od najvećih geotermalnih potencijala u Europi, za investiciju zainteresirano 6 svjetskih tvrtki

Na održanoj 23. sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca predsjednik vijeća Željko Lacković i gradonačelnik Hrvoje Janči na samom su kraju iskoristili točku pitanja vijećnika koko bi prisutne medije i vijećnike informirali o novostima i poduzetim koracima vezanim uz postupak istraživanja i eksploatacije geotermalnih potencijala na geotermalnom polju Leščan u Đurđevcu.

Kako je uvodno rekao gradonačelnik Agencija za ugljikovodike raspisala je natječaj za pet geotermalnih polja u Hrvatskoj za istraživanje i eksploataciju geotermaala, a jedno od njih je i polje Leščan-2 koje se nalazi 500-tinjak metara od poduzetničke zone A-sjever koje se pokazalo kao jedan od najvećih potencijala u Europi. Grad Đurđevac je još prije godinu dana objavio javni poziv za iskaz interesa na koji se javila Natura Nova, a sada se javilo još pet zainteresiranih svjetskih tvrtki.

– Sa svima smo obavili razgovore i ukazali da Grad podržava sve investicije na njegovom području, posebno kad su u pitanju geotermali. Posebno smo istaknuli da je naš cilj geotermale staviti u potpunu funkciju. Dakle, osim proizvodnje električne energije, cilj nam je da se dobivena toplinska energija koristi i za grijanje, ali i proizvodne djelatnosti da se tako kroz proizvodne procese koji bi koristili jeftinu energiju omogući otvaranje novih radnih mjesta na području grada i da to bude jedna zaokružena cjelina – pojasnio je gradonačelnik.

Natječaj u Agenciji za ugljikovodike je završen te će se uskoro doznati tko će raditi istraživanja. Istaknuto je i da su sve tvrtke rekle da će njihovo istraživanje trajati dvije godine, iako im je na raspolaganju pet godina, te što prije staviti geotermale u funkciju.

Stručnjaci s RGN-a napravili su istraživanje i procjenu kapaciteta i veličine geotermalnog bazena iz jedne postojeće plinske bušotine. Dobiveni podaci pokazuju da je temperatura vode 205 stupnjeva, a protok 100 metara u sekundi što daje mogućnost gradnje geotermalne elektrane snage 10 megavata električne proizvodnje s još toliko topline.

-Spomenimo kako jedna bušotina košta 10 milijuna eura pa Grad ne može sam ući u takve investicije, bilo je primjera gdje su gradovi i općine sami išli u investicije pa su imali problema sa stavljanjem u funkciju, dok si velike tvrtke s kapitalom mogu priuštiti nekoliko bušenja. Ono što je bitno da će istraživanje pokazati potencijal cijelog bazena, na koji način da se eksploatacijom ne uništi ležište, nego da se napravi održivost i koju količinu proizvodnje električne energije i elektrana može podnijeti cijeli bazen– pojasnio je gradonačelnik.

– Neslužbeno su nam rekli da je ovo najveći potencijal u Europi. Mislimo da je ovo dosta bitno u današnje vrijeme energetike i da ovakav interes pokazuje da će biti benefita za zajednicu i poduzetničku zonu, jer je riječ o bušotini koja se nalazi neposredno kod industrijske zone A sjever – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković te je dodao kako Grad već godinu dana koristi usluge konzultanata koji pomaže u donošenju odluka temeljem provedbe detaljnijih analiza te su i oni potvrdili te podatke.

Pratite nas na društvenim mrežama!