Fotonaponska elektrana na krovu Osnovne škole Kalnik uskoro će biti puštena u pogon

Zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek posjetili su Osnovnu školu Kalnik gdje su se susreli s ravnateljicom Đurđicom Sučić te su tom prilikom razgovarali o provedenim aktivnostima i razgledali postavljenu fotonaponsku elektranu na krovu škole koja će ovih dana biti priključena i puštena u pogon.

Ravnateljica Sučić je zahvalila Županiji na potpori i svemu što se čini za unapređenje obrazovnog sektora, a posebice škole u Kalniku, dodavši kako se uz fotonaponsku elektranu koja će doprinijeti značajnim uštedama energije osigurala i informatička oprema te pametne interaktivne ploče koje će učenicima poslužiti za još kvalitetniji rad i bolje usvajanje znanja.   

U nastavku se razgovaralo o planovima za naredno razdoblje, a zamjenik Ljubić je naglasio kako će  Županija i dalje nastaviti ulagati u dostupnost obrazovanja i ravnomjeran razvoj svih svojih sredina.

Među značajnijim projektima koji su u posljednje vrijeme realizirani u OŠ Kalnik treba izdvojiti obnovu vanjskog školskog igrališta vrijednu 80 tisuća eura koju je Županija sufinancirala u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU te fotonaponski sustav na zgradi škole, a riječ je o projektu vrijednom 29 tisuća eura u kojem je financijskim udjelom sudjelovalo spomenuto ministarstvo.

Obzirom da je korištenje obnovljivih izvora energije jedna od najvažnijih tema te da visoke cijene energenata utječe na funkcioniranje sustava obrazovanja, Županija je iznimno predana osiguravanju sredstava za postavljanje fotonaponskih elektrana na školskim objektima.

Podsjetimo, nedavno su potpisani 300 tisuća eura ugovori o javnoj nabavi postavljanja fotonaponskih elektrana na osnovnim školama u Goli, Legradu, Svetom Petru Orehovcu, Kloštru Podravskom i Molvama te na Srednjoj školi „Ivan Seljanec“ u Križevcima i Srednjoj školi Koprivnica.

Elektrana na školi u Kalinovcu postavljena je prošle godine, zajedno s elektranama na školama u Sokolovcu i Kalniku, a svi su projekti ukupno vrijedni 95 tisuća eura. Još 2021. godine postavljene su elektrane na osnovnim školama u Gornjoj Rijeci, Drnju i Virju, a u sklopu projekta županijskog Centra kompetentnosti elektrane su dobile i Obrtnička škola Koprivnica te Strukovna škola Đurđevac.

Što se tiče nastavka ulaganja u fotonaponske elektrane, za objekte kod kojih se projektira dogradnja školskih prostora za jednosmjensku nastavu ugovoreno je da se predvidi i korištenje obnovljivih izvora energije. Riječ je o gimnazijama u Križevcima i Đurđevcu, osnovnim školama u Drnju (dogradnja postojeće elektrane), Ferdinandovcu, Rasinji i Svetom Ivanu Žabnu te Područnoj školi Podravske Sesvete.