Irena Šimunović iz Cirkvene – svestranost joj ispunjava život, a hobiji je opuštaju i čine sretnom

U Kalinovcu je proteklog vieknda održan Festival žena iz ruralnih područja Koprivničko-križevačke županije u organizaciji županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Udruge žena iz ruralnih područja sa suorganizatorom i domaćinom Općinom Kalinovac.

Irena Šimunović primila je nagradu za ljubav prema zavičaju i njegovanje međugeneracijskog uvažavanja te za posebnosti u poljoprivrednoj proizvodnji na gospodarstvu.

Irena Šimunović dolazi iz Cirkvene u Općini Sveti Ivan Žabno. Rođena je 22. svibnja 1971. godine u Ulmu u Njemačkoj. Od djetinjstva živi u svom selu i kaže da ju nikad nije privlačio povratak niti život u Njemačkoj i smatra da se u Hrvatskoj može lijepo i kvalitetno živjeti ako se puno radi i ako se voli svoj kraj.

Udana je i majka je dvije kćeri i sina te ponosna baka dvoje unučadi. Zanimljivo je kako je njezin suprug zbog ljubavi došao iz grada živjeti na selo. Živi u višegeneracijskoj obitelji sa sinom i budućom snahom te skrbi o svojoj majci.

Irena je završila srednju školu u Bjelovaru, smjer agrotehničarke i tijekom godina je radila razne poslove. Bila je zaposlena u “CityEx-u” kao dostavljačica pošte, zatim u proizvodnji cipela, a kasnije u proizvodnji drvenog ugljena. Sada je zaposlena je kao gerentodomaćica u programu “Zaželi” – “Pruži ruku potrebitima”, koji se provodi u okviru Crvenog križa.

Nositeljica je OPG-a i živi s obitelji na gospodarstvu gdje uzgajaju perad i svinje te ratarske kulture. Irena s posebnim emocijama govori o mukotrpnom životu i trudu svojih roditelja, koji su u teškim uvjetima stvorili gospodarstvo te smatra svojom obvezom održati njegovu opstojnost i živjeti zadovoljno u datim okvirima.

Irena u povrtnjaku uzgaja razne vrste povrća za obiteljske potrebe i za spremanje zimnice. Posebnost je uzgoj batata i priprema raznih jela, kruha i slastica od batata.

Jako voli starinu pa ima manju etno zbirku i bogato nasljeđe ručnih radova. U slobodno vrijeme ima hobi, ukrašavanje decoupage tehnikom različitih predmeta ukrasne i uporabne namjene. Njezini radovi su često na izložbama Udruge žena “Graničarke”, čija je aktivna članica od osnutka, a sada obnaša dužnost tajnice. Također je aktivna članica ženske B ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Cirkvena, u kojemu obnaša dužnost blagajnice. U mladosti je plesala u folkloru.

Irena je i politički vrlo aktivna te je obnašala dužnost članice Općinskog vijeća Općine Sveti Ivan Žabno u dva mandata. Njezina svestranost ispunjava joj život, a hobiji je opuštaju i čine sretnom pa je zadovoljna svojim životom.