Koprivničko-križevačka županija proširila uslugu javno linijskog prijevoza na dodatne kategorije putnika

U prostorijama Županijske uprave potpisan je „Ugovor o sufinanciranju troškova prijevoza posebnih kategorija korisnika javne usluge prijevoza putnika“ čime je Županija proširila uslugu javno linijskog prijevoza na dodatne kategorije putnika. Ugovor su potpisali župan Darko Koren i predstavnici autobusnih operatera – Čazmatrans promet d.o.o., Autoprijevoznik Željko Šubić, Podravina express tours d.o.o. i Autoprijevoz Škriljak.

Ovim ugovorom, koji je nastavak uspješnog projekta javnog linijskog prijevoza na području županije, s početkom kolovoza će se omogućiti posebnim kategorijama korisnika javne usluge prijevoza ostvarivanje 80% sufinanciranja jednosmjerne karte za prijevoz osoba sa invaliditetom koje imaju invaliditet na donjim ekstremitetima od 60% ili više te osobe koje imaju ukupni invaliditet 80% ili više. Također, za djecu do 6 godina starosti će se plaćati svega 20 posto ukupne vrijednosti karte. Sredstva za sufinanciranje karata su osigurana u Proračunu, a riječ je o izvornim sredstvima koja su rebalansom dodatno povećana.

Podsjetimo, Županija je među prvima u državi prošle godine uspostavila uslugu javnog linijskog prijevoza pri čemu je vrijednost godišnjeg ugovora s operaterima koji pokrivaju 79 linija županijskog i međužupanijskog prijevoza 2,86 milijuna eura. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za uslugu prijevoza je osiguralo 75 posto ukupnih sredstava, dok Županija sufinancira provedbu projekta s 25 posto izvornih sredstava.

Koprivničko-križevačka županija je i prije ovog modela bila jedna od najizdašnijih u Hrvatskoj po pitanju sufinanciranju prijevoza školaraca, a na ovaj je način strateški osigurala kontinuitet povezanosti ruralnih krajeva što je od velike važnosti za brojne stanovnike općina koje su udaljene od gradskih središta.

Valja napomenuti kako su uslugom javnog linijskog prijevoza s operaterima ugovoreni značajni mjesečni popusti i to za – radno stanovništvo koje ostvaruje 20 posto popusta, umirovljenike i studente koji imaju 80 posto popusta te učenici srednjih škola koji imaju 95 posto popusta na ukupnu cijenu karte.

Župan Koren je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora iskazao zadovoljstvo što se usluga širi i na dodatne kategorije putnika.

quote desni 3Šaljemo jasnu poruku da jednako razmišljamo o svim društvenim skupinama, posebno onima koje su ranjivije zbog socijalno-ekonomskih čimbenika. Iznimno nam je drago što smo ovime zaokružili uspješnu priču koju smo prošle godine pokrenuli među prvima u Hrvatskoj i na taj način i drugim županijama pokazali put kojim treba ići kako bi stanovnicima omogućili povezanost svih krajeva. Rezultati kojima raspolažemo jasno pokazuju da je uvođenjem ovog modela došlo do povećanja potražnje za javnim prijevozom u svim kategorijama putnika. U prvih šest mjeseci ove godine ukupan broj prevezenih putnika je oko 420 tisuća, ukupan broj prodanih karata se kreće oko 40 tisuća pri čemu se najviše prodaju umirovljeničke karte – gotovo 20 tisuća, a broj prevezenih kilometara je trenutno 876 tisuća. To su vrlo ohrabrujući podatci koji dokazuju da smo izabrali pravi put, istaknuo je župan.

Autobusni prijevoznici potvrdili su kako je broj putovanja porastao te da je ovim modelom osiguran ne samo funkcionalan tranzitni modalitet već i kvaliteta usluge prijevoza što je i osnova ugovora.

“Izabrali ste pravi put i čestitam na tome, bili ste pioniri u ovome poduhvatu i danas kada pogledamo ostale županije, vi ste svijetli primjer kako održiv model javnog prijevoza treba izgledati. U startu su neki politikantski govorili da je model u fokus stavio prijevoznike, no činjenica je da je usluga osmišljena zbog korisnika i njihovog zadovoljstva te da su oni u središtu ove lijepe priče. Nismo zaboravili niti to da ste inzistirali da se linije koje su prije bile slabije rentabilne ne ukidaju te da je danas dostupnost usluge i veća nego ranije. Važno je reći da je osim kvalitete usluge i zadovoljstva putnika ovaj model autobusnim prijevoznicima pomogao ostvariti stabilnost poslovanja u vremenu visokih troškova i ekonomske neizvjesnosti“ naglasio je prokurist Čazmatrans prometa Damir Pavlović.

Dodajmo na kraju kako je autobusni prijevoz prije uvođenja novog modela bio organiziran na način da neke od linija nisu vozile tokom školskih praznika srednjih škola na području Koprivničko-križevačke županije, no izmjenama voznih redova koje je Županija definirala u suradnji sa pružateljima usluga linije su dostupne tijekom cijele godine i one više ne ovise o školskim rasporedima.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnici županijskih upravnih tijela Darko Masnec, Marijan Štimac, Melita Ivančić i Ana Mušlek.