Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Petar Orehovec

Održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Petar Orehovec i proslavljena 30. obljetnica od osnutka Općine.

Sjednici su u petak nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Darko Sobota, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu obrane, Branko Hrg, zamjennik državne tajnice u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Anto Babić, koprivničko-križevački župan, Darko Koren, županijski pročelnici Darko Masnec i Ana Mušlek, načelnik Svetog Ivana Žabna, Nenad Bošnjak, načelnik Gornje Rijeke, Darko Fištrović, načelnik Kalnika, Mladen Kešer, predsjednik Općinskog vijeća Općine Gornja Rijeka, Stjepan Borjan, načelnik Hraščine, Branko Tukač, načelnik Breznice, Stjepan Krobot, potpredsjednica Gradskog vijeća Grada Križevaca, Martina Jeren Šašek, ravnatelj OŠ Sveti Petar Orehovec, Stjepan Lučki, ravnatelj OŠ Gornja Rijeka, Darko Zvonar, ravnateljica PORA-a, Melita Birčić, ravnateljica Gradskog društvo Crvenog križa Križevci, Antonija Pukec te potpredsjednica Đurđica Trakoštanec, predsjednica LAG-a Prigorje-Zagorje, Nevenka Benjak, ispred Komunalnog poduzeća Križevci, Stela Plantić, predstavnici Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i prirode, Darko Žarković, Zdenko Staničić i Matija Bedovec, direktor Veterinarske stanice Križevci, Ivan Zemljak, predstavnica Matičnog ureda Sveti Petar Orehovec, Marina Antolić, odvjetnik Željko Rožić, ispred HGSS-a, Tomislav Leskovar, ispred AMK-a Križevci, Stjepan Krpanić, direktorica Vodnih usluga, Helena Kralj-Brlek, župnik Kruno Detić, ispred tvrtke Radnik, Mario Miklečić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Verica Rupčić te brojni drugi gosti.

Josip Međan otvorio je svečanu sjednicu i podsjetio na 30-godišnju općinsku povijesti istaknuvši kako u njoj živi 3 942 stanovnika. – U vrtiće je upisano 84 djece u kojima radi 20 djelatnika i djelatnica, a posebno nas veseli izgradnja školsko-sportske dvorane – istaknuo je predsjednik dodavcši kako općina nastavlja s erazvijati kroz projekt aglomeracije te daljnja modernizacija prometne infrastrukture te dogradnja dječjih vrtića.

Općinski načelnik Franjo Poljak rekao je kako je stavljajući u fokus lošu infrastrukturnu povezanost, među prvim zadaćama Općine bila modernizacija prometnica. -Treba spomenuti kapitalne projekte koji su obilježili posljednji period, a to su izgradnja područne škole i ambulante u Gregurovcu, dogradnja područne škole u Miholcu, izgradnja dječjeg vrtića u Svetom Petru Orehovcu, izgradnja dječjeg vrtića u Gornjem Fodrovcu i izgradnja školske sportske dvorane Kada govorimo o vrtićima valja napomenuti da je izgradnja zgrada vrtića bio zahtjevan projekt, no ono što je posebno važno jest osnivanje ustanove Dječji vrtić „Mali Petar“, čiji je osnivač Općina i koji već godinu dana uspješno radi u punom kapacitetu uz pretežito financiranje iz općinskog proračuna.

Treba spomenuti vrijednosti koje nužno nisu materijalne, a čije značenje je veliko. Tu svakako treba spomenuti izdavanje dva važna djela – Povijesno-geografske monografije Općine Sveti Petar Orehovec, koja je izdana 2021. godine, na 820-tu obljetnicu prvog spomena naselja Miholec, Guščerovec i Sveti Petar Orehovec, te knjige “Sakralna baština i sakralni objekti Općine Sveti Petar Orehovec”, izdane ove godine – kazao je Poljak i istaknuo projekte koji su u planu.

-Slijedi dogradnja vrtića u Svetom Petru Orehovcu, za koji su odobrena određena sredstva i u fazi je projektiranja, te se najesen očekuje raspisivanje natječaja za izvođenje, početak izgradnje sustava pročišćavanja otpadnih voda, sustava koji je u fazi projektiranja i tijekom godine očekuje se ishođenje lokacijske dozvole Slijedi uređenje punktova javnih sadržaja po naseljima, što podrazumijeva projektiranje uređenja domova i trgova i priprema dokumentacije za natječaje iz novog programskog razdoblja
Doći će i do uređenja sportskih terena klubova koji se natječu u službenom sustavu natjecanja, što u ovoj godini podrazumijeva pripremu dokumentacije za buduće natječaje Osim navedenog tu je također uređenje rekreacijskih zona i briga o okolišu, te iznalaženje modela buduće prometne integracije općine – kazao je Poljak i zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji brojnih projekata.

Općinske zahvalnice primili su Mirko Benko, Tamara Pap, posthumno za Vesnu Bogdanović, Dragutin Hendelja, Dragutin Matus, Ana Trušček, posthumno za Ivana Truščeka, Ivan Valaško, Branko Tinodi, koji se s velikim emocijama obratio uime svih nagrađenih istaknuvši kako je najteže dobiti nagradu u svojem kraju.

Načelnik Nenad Bošnjak pozdrave je uputio uime svih načelnika i gradonačelnika. -Rodom sam iz ovog kraja i na to sam posebno ponosan. Dragi Franjo želim ti da i dalje budeš uporan, a tvojom upornošću općina je doživjela procvat i jednu renesansu – istaknuo je Bošnjak.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren kazao je kako ga raduju priznanja i zahvale onima koji su dali doprinos u razvoju općine. -Brojni projekti su realizirani, a najvažniji su školski objekti, u Fodrovcu, Gregurovcu, obnova škole u Svetom Petru Orehovcu i izgradnja nove školsko-sportske dvorane. Zahvaljujem se Franji koji je prihvatio koncept realizacije ovakvog projekta i na taj način se borimo demografskim neprilikama – poručio je Koren i čestitao Dan općine.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska transformirala gospodarstvo. – Danas se nalazimo u trenutku kao što smo nekad gradili ceste i vodovod, danas moramo misliti kako ćemo tu infrastrukturu koristiti od vrtića, osnovnih i srednjih škola i svega ono što traži moderni život – kazao je Tušek i pozdravio sve poljoprivrednike te poželio da se i dalje razvija Općina na ponos svih mještana.

Izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik i načelnik Darko Sobota rekao je kako brojne općine ovih dana slave 30. obljetnicu. -Nakon ukidanja općina 1964. godine veliki problem bio je raseljavanje. Svi koji zagovaraju novi teritorijalni preustroj, dobro bi bilo da čuju što je sve učinjeno u proteklih 30 godina. Optimist sam oko daljnjeg razvoja Svetog Petra Orehovca u budućnosti – rekao je Sobota i čestitao Dan općine i blagdan sv. Petra i Pavla.

U glazbenom programu nastupile su Prigorčice i Helena Kralj.

Pratite nas na društvenim mrežama!