Drugi dan 10. Svjetskog prvenstva za mlađe juniore u Koprivnici donio je osam susreta

Drugi dan 10. Svjetskog prvenstva za mlađe juniore donio nam je osam susreta. Danas je dan odmora, a utakmice se nastavljaju u subotu 5. kolovoza.

Koprivnica: Skupine C i D
Dva pobjednika prvoga dana, otvorili su drugi u Koprivnici. I kao što se i moglo očekivati, bio je to sjajan susret. Ulog je bio velik jer je pobjednik osiguravao drugi krug, a vrlo vjerojatno i dva boda u sljedećoj fazi natjecanja. Prva četvrtina je stoga bila jako izjednačena, s malo pogodaka. A onda je Egipat uspio povezati tri mini serije po dva pogotka i povesti 9:6. Tjelesno i kondicijski izuzetno spremni Egipćani nosili su sve pred sobom. Zato je češka obrana bila na velikim mukama. I sasvim je popustila u završnici prvoga dijela, premda je imala sjajno raspoloženog Pavela Dufeka na vratima. Egipat je u drugoj četvrtini napravio niz od  6:2 i na predah odnio velikih 14:8. Ništa se značajnije nije promijenilo u nastavku. Egipat je mudro čuvao svoju prednost. U jednom trenutku ona je iznosila osam pogodaka (18:10) i činilo se da je sve riješeno. Ali, tako nisu razmišljali Česi. Malo po malo “grizli“ su njihovu prednost i u 42. minuti stigli na minus dva (19:17). Najbolji sastav iz Afrike brzo se uozbiljio i s tri pogotka za edom ponovno pobjegao na nedostižnu prednost. Čak 17 obrana imali su vratari Egipta, s tim da je Youssef Ahmed obranio tri sedmerca. Belal Masoud sa sedam pogodaka bio je igrač susreta. Pogodak manje dao je najbolji češki igrač Daniel Erebai.

Izuzetno zanimljiv dan u Koprivnici nastavljen je susretom Islanda i Japana. I tu su bodovi bili “životno važni“, jer su nudili priliku da se osigura drugi krug. Naime, poraženi je s obzirom na ishode prvoga dana praktički ispadao iz utrke za drugi krug. Pobjednik je ostajao u utrci. Island je sjajno krenuo u susret. U 7. minuti već je imao 4:1. Japan se silno trudio, ali s vrlo dobrom i pokretljivom obranom suparnika imao je mnogo problema. Ipak, osam minuta prije predaha uhvatili su priključak i stigli na minus jedan (9:8). Međutim do kraja su platili visoku cijenu, jer ih je stigao umor i Island je na predah odnio tri pogotka viška (13:10). Budući da su Islanđani, nošeni podrškom 30-tak svojih navijača u drugi dio ušli s četiri pogotka zaredom i poveli 17:10, sve je zapravo u tom trenutku bilo riješeno. Silno se Japan trudio da smanji taj zaostatak, ali ispod minus tri nije mogao. Island je rutinirano održavao prednost od 5-6 pogodaka, trošio vrijeme i mirno priveo susret kraju. Konačni rezultat bio je 35:28. Ossur Haraldsson s pet pogodaka bio je prvo ime Islanda. Kod Japanaca tri igrača s po četiri pogotka: Nikita Nakoki, Koshiro Hori i Hayato Takeshita.   

Španjolska je prema očekivanju pobijedila Bahrein i potvrdila svoj prolazak u drugi krug. Tu je svaka neizvjesnost nestala nakon prve četvrtine. Španjolci su naime, ušli u susret s 4:1 u 4. minuti pa onda povezali sedam pogodaka zaredom i u 16. bili na 11:2. Do kraja prvoga dijela Bahrein je tek uspio smanjiti na sedam pogodaka razlike (15:8). Španjolci su mudro, u teškim uvjetima tople dvorane u Koprivnici, dozirali svoje napore i na kraju slavili s 29:18. Imali su 15 obrana vratara, i sjajno raspoloženog Victora Holguina Romera koji je gađao šest od šest. Najbolji kod Bahreina Abdulla Mohamed s četiri pogotka.

Iz Hrvatskog rukometnog saveza izjavili su kako su izrazito uzbudljiv dan u Koprivnici zaokružili Južna Koreja i Brazil. Za oba sastava koji su poraženi prvoga dana, to je bio susret „biti ili ne biti“. Uzbuđenja nije nedostajalo tijekom cijelog susreta. Koreja je vodila 10:6 u 13. minuti. Onda je Brazil sve to okrenuo na svoju stranu i 13 minuta poslije imao prednost od jednog pogotka 12:13. Ta je razlika bila i na kraju prvoga dijela (15:16). Isti film gledali smo i u nastavku. Malo je vodila Koreja, malo Brazil. Dvije minute prije kraja bilo je 30:30. Pogodak odluke zabio je Juan Marcos na ulasku u posljednju minutu. Bio je to njegov prvi i jedini pogodak na utakmici. Brazil je tako ostao u utrci za drugi krug, a Koreja će morati pobijediti Bahrein i čekati rasplet susreta Španjolska – Brazil. Kao i u prvom susretu, Mikael Lopes Candido bio je najbolji u brazilskim redovima s devet pogodaka. Pogodak više na drugoj strani zabio je Jinhyeok Moon.