Križevački vladika Milan Stipić pohodio Ukrajinu

Od 8. do 13. kolovoza 2023., križevački vladika mons. Milan Stipić, u pratnji o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije, pohodio je Ukrajinu. Svrha pohoda vladike Stipića bila je unaprjeđenje humanitarne pomoći ratom pogođenih područja i župa što je bila glavna tema svih susreta s hijerarhijom, klerom i vjernicima Ukrajinske grkokatoličke Crkve.

Caritas Križevačke eparhije, najčešće u suradnji s humanitarnom udrugom ”Dobro dobrim – DoDo” iz Hrvatske od početka rata u Ukrajini sustavno šalje karitativnu pomoć koja obuhvaća raseljene osobe, ranjenike, starije i bolesne te osobito ratnu siročad.

Prva dva dana boravka u Ukrajini, biskup Stipić je posjetio grad Hust u Zakarpatskoj oblasti gdje se susreo sa svećenicima Mukačevske eparhije i pohodio veliki izbjeglički centar u tom gradu. Na blagdan sv. mučenika Panteleona, vladika Milan je s domaćim svećenicima služio svečanu arhijerjesku liturgiju i propovijedao te predvodio svečani ophod.

Nakon Husta, vladika Milan je posjetio grad Lavov i izbjeglički centar u obližnjem mjestu  Brjohovići gdje se susreo s izbjeglicama iz svih dijelova Ukrajine. U Lavovu je vladika služio sv. liturgiju u Grkokatoličkoj katedrali sv. Jura velemučenika i susreo se s pomoćnim lavovskim grkokatoličkim biskupom Volodimirom Krucom. Nakon toga vladika Stipić je pohodio grad i eparhiju u Žovkvi gdje se susreo s tamošnjim biskupom Petrom Lozom i vodstvom Caritasa kao i hodočasničkog centra.

Biskup Žovkve predstavio je vrlo napredan i učinkovit rad njihovog Caritasa. U svim susretima s ukrajinskim vladikama i svećenicima, uz teme humanitarne pomoći, razgovaralo se i o hodočasničkom turizmu te pastoralnoj skrbi mnogobrojnih ukrajinskih grkokatolika koji posjećuju prostor Hrvatske i BiH, osobito kao hodočasnici u Međugorje. Posljednja dva dana pohoda vladika Stipić je posjetio samostan otaca Bazilijanaca u Krehivu te bazilijanski samostan sv. Onufrija u Lavovu gdje je vladika služio svečanu liturgiju i propovijedao.

S monasima bazilijancima Križevačka eparhija ima povijesno dobre odnose te je čak poglavar glavnog bazilijanskog samostana u Lavovu nekoć bio Hrvat – Bazilije Božićković, kasnije i prvi križevački vladika (1719-1785). Nakon te liturgije biskup Milan se susreo s poglavarima bazilijanskog samostana i cijele provincije. Cjelokupan boravak vladike Stipića i ravnatelja Caritasa Krajačića u Ukrajini  organizirao je o. Kornelije Jaremak, ravnatelj Misijskog centra bazilijanskog reda.

Posljednji dan boravka u Ukrajini vladika Milan je pohodio katoličku bolnicu ”Andrej Šepticky”’ gdje ga je ravnatelj upoznao sa stanjem zdravstvene skrbi u ratom pogođenoj Ukrajini gdje uslijed ratnih operacija i zaostalih mina dnevno i do 150 osoba ostane bez tjelesnih ekstremiteta kao trajni invalidi. Vladika je pohodio i vojno groblje u Lavovu gdje je služio Panahidu – Molitveni spomen za sve poginule. U Lavovu je biskup još pohodio i grkokatoličku bogosloviju sv. Duha gdje se susreo s poglavarima i bogoslovima koji su mu prezentirali svoj život i rad.

Puhački orkestar ove lavovske bogoslovije, uz pomoć Križevačke eparhije i drugih hrvatskih biskupija, ovoga je ljeta pohodio Hrvatsku te u više hrvatskih gradova održao koncerte. Na koncu, u Lavovu se vladika Stipić susreo i s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve blaženim Svyatoslavom Shevchukom, velikim nadbiskupom kijevsko-galičkim. Unatoč ratnim strahotama i teškom životu, vladika Stipić ostao je zadivljen pastoralnom aktivnošću i duhovnom životnošću grkokatoličkih župa, biskupa i crkvenih ustanova koje neumorno rade i olakšavaju težak život tamošnjih ljudi.

Osobito je snažan rad s djecom i mladima s kojima se tijekom ljeta organiziraju ljetni kampovi s duhovnim i drugim sadržajima. Ukrajinski biskupi, svećenici, monasi i vjernici redom su izražavali svoju duboku zahvalnost Hrvatskoj, hrvatskom narodu i Crkvi na velikoj pomoći i blizini koja im se pruža u ovim teškim, za Ukrajinu i ukrajinski narod, ratnim danima.

O. Livio Marijan