Križevčanka Lucija Kovačić otkriva kako je studirati na Likovnoj akademiji u Nizozemskoj

Prije godinu dana Križevčanka Lucija Kovačić najavila je odlazak na školovanje u Nizozemsku. Uspješno je završila prvu godinu Likovne akademije, a ove ljetne dane koristila je za odmor u Hrvatskoj, u Križevcima i na moru sa svojima najmilijima.

Lucija otkriva da je uvijek razmišljala o studiranju u inozemstvu jer joj je to bio izazov. Privlačile su je zemlje koje su imale poznate likovne umjetnike pa se tako odlučila za Nizozemsku. Grad u kojem boravi, Groningen, je internacionalni tako da je upoznala mlade iz cijeloga svijeta i njihove kulture. Kaže da je to nevjerojatno iskustvo. 

“Bila je to dobra odluka i ne žalim što sam otišla. Teško mi je bilo pogotovo u početku, jer sam napustila svoj grad, obitelj, prijatelje, ali kad se stvari poslože mislim da je vrijedno.” – kazala nam je Lucija ovih dana provodeći praznike u Križevcima kojoj su najveća podrška roditelji, ostala obitelj i prijatelji.

U nizozemskom Groningenu stekla je puno prijatelja, povezala se posebno sa studentima iz Pule zatim iz Bugarske i Slovačke kojih ovdje ima dosta na školovanju. 

-Pomažemo jedni drugima, dobro se razumijemo, družimo se i zajedno provodimo slobodno vrijeme – ističe Lucija.

Na pitanje kakvi su joj dojmovi u stranoj zemlji kaže:

-Nizozemska je jako organizirana država. Uočila sam da tamo sve funkcionira i vlada red. Stanovnici se puno voze biciklima. Jedino što ima puno kiše i to mi se baš ne sviđa. No, Nizozemci i po kiši izlaze van, a posebno čim izađe sunce svi su odmah na ulicama.” – kaže Lucija.

Školovanje na akademiji razlikuje se od onoga u Hrvatskoj.

– Kurikulum je drugačiji, faks se temelji na praktičnom radu. Dosta toga je bazirano na našoj mašti i ideji te treba biti jako kreativan i otvoren. Nemam knjigu iz koje učim, nego je to nešto što ja želim istražiti i komentirati kroz moja umjetnička djela u raznim medijima. Studij traje četiri godine i svake godine se smanjuje obujam predmeta te se usmjeravamo na ono što nas stvarno zanima” – dodaje Lucija koja se dobro odmorila u Hrvatskoj da bi mogla opet nastaviti studij u Nizozemskoj.