Pogača z oreji pronašla svoje mjesto na listi slastica u restoranu Staroga grada u Đurđevcu

Pogača z oreji, zaštićeno nematerijalno kulturno dobro grada Đurđevca i Đurđevačke Podravine, odnedavno je na jelovniku restorana u ovom jedinstvenom prostoru stare utvrde.

– Drago mi je da je i naša pogača našla svoje mjesto na listi slastica u restoranu Staroga grada. Ugodno sam se iznenadila da se među kremšnitama i svim mogućim čokoladnim ljepotama te savijačama i palačinkama sa svim mogućim punilima, našlo i nešto tako posebno, dobro, zaštićeno i tradicionalno. Okus i tekstura su upravo onakvi kako smo mi u Udruzi žena naučile od brojnih starih kazivačica s područja Đurđevačke Podravine. Pet generacija Đurđevčanki pripremalo ju je za svoje ukućane, a ja je i sada često nosim prijateljima i rodbini kao jedan poseban gastro-poklon – ističe Ljubica Dobravec, zamjenica predsjednice Udruge žena grada Đurđevca, koja je do sada sudjelovala na brojnim radionicama organiziranima za podučavanje pripreme ove slastice.

– Učili smo od najboljih, iz kazivanja, recepata i radionica članica Udruge žena grada Đurđevca. Čim se našla na restoranskoj desertnoj listi i u ponudi pobudila je zamjetan interes među našim gostima. Uglavnom je naručuju uz kavu, jer je jedan „komadičak“ dobro nadjeven orasima jako izdašan desert i dovoljan za dvije osobe. Držimo se originalnog recepta pa pogača nije preslatka, a kako u orasima ima puno vitamina E mnogi posežu za njom jer ne deblja – pojašnjava Hrvoje Grivić, šef kuhinje restorana Stari grad u Đurđevcu i dodaje da se uz prethodnu najavu mogu naručiti i veće količine pogače z oreji.

Pratite nas na društvenim mrežama!