Stižu nam “Suze sv. Lovre” za najljepšu noć u godini

Meteorski roj Perzeida, poznatijih kao ‘suze svetog Lovre’, ove će godine maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza, a uvjeti za promatranje bit će izvanredni s obzirom na to da Mjesec skoro uopće neće ometati vidljivost te nebeske pojave, a i vremenska prognoza je dobra.

Mjesec u noći s 12. na 13. kolovoza izlazi oko 02:30 i osvijetljen je manje od 10 posto jer ide prema mlađaku, pa neće smetati u promatranju, priopćili su u utorak iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Zvjezdarnica Križevci i Astronomsko društvo Perzeidi organiziraju promatranje spektakla 11. kolovoza 2023. od 21:00 – 24:00 (po potrebi i zanimanju posjetitelja i dulje).

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada zviježđe Perzej bude visoko na nebu.

Astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Saturn ili primjerice galaksiju u Andromedi.

Tako će promatranja biti organizirana na području: Barbana, Daruvara, Đakova, Fužina, Grobnika, Križevaca, Privlake, Rijeke, Siska, Splita i  Višnjana.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi) već se meteori opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Potrebno je pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživati u tom nebeskom spektaklu.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza apeliraju na promatrače da ne gledaju direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) jer će tamo opaziti najmanje meteora.

Izraz “suze sv. Lovre”, koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide, zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije.

Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu”.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, krijesnice i feralići.