Udruga BIOM poziva građane da se priključe mreži volontera u borbi protiv krivolova na prepelice

Udruga Biom, posvećena zaštiti prirode i ptica, poziva sve zainteresirane građane Križevaca i okolice da se priključe nacionalnoj mreži volontera u borbi protiv krivolova na prepelice.

Krivolov na prepelice odvija se pomoću ilegalnih elektronskih vabilica, koje puštanjem snimke zova prepelice privuku velik broj ptica, te na takav način krivolovci mogu usmrtiti i do 150 jedinki u jedan dan.

Obilaženje točaka u blizini mjesta stanovanja, osluškivanje zvuka vabilica i izvještavanje su aktivnosti volontera koji pomažu udruzi BIOM u borbi protiv krivolova. Ljubitelji prirode i ptica koji se žele pridružiti u tome, mogu se prijaviti putem ispunjavanja online obrasca –

https://forms.gle/MTaBy8ebVigzSqaC7  te se potom priključiti volonterskom sastanku.

Prvi volonterski sastanak u Križevcima održat će se u petak 25. rujna 2023. u Zvjezdarnici Križevci u 18.30 sati. Volonterski sastanak će trajati 3 sata i bit će podijeljen na dva dijela: teoretski i praktični. Teoretski dio će trajati približno 1-1,5 sat.

“Nakon kraće tehničke pauze planiran je praktični, tj. terenski rad kako bismo u sigurnom okruženju pokazali načine otkrivanja, prepoznavanja i potencijalnog prijavljivanja krivolova na prepelice. Praktični dio će trajati maksimalno do 22 h. U slučaju kiše, organizirat ćemo samo teoretski dio sastanka”, pojasnio je Boleslaw Slocinski iz udruge BIOM.

O Udruzi BIOM:

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik BirdLifea u Hrvatskoj. Misija udruge je očuvanje bioraznolikosti zbog dobrobiti prirode i društva. Bavi se zaštitom divljih ptica te drugih vrsta i staništa, borbom protiv krivolova i drugih opasnosti za živi svijet, okuplja zaljubljenike u prirodu, organizira volontiranja, educira djecu, mlade i odrasle, provodi istraživanja te zagovara promjene koje pozitivno utječu na živi svijet. Svojim aktivnostima nastoji popularizirati znanost i širiti svijest o važnosti individualnog doprinosa očuvanju prirode. Više na www.biom.hr.