Brojne udruge na 20. Susretu osoba s invaliditetom Hrvatske “Križevci 2023.”

Na blagdan sv. Marka Križevčanina, Udruga osoba s invaliditetom Križevci danas je u restoranu “Vojarna” organizirala 20. Susrete osoba s invaliditetom Hrvatske “Križevci 2023”, uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije i Grada Križevaca.

Cilj susreta je druženje osoba s invaliditetom s osobama iz javnog, kulturnog i političkog života, kako bi im se pokazalo da je život s invaliditetom vrijedan kao i svaki drugi i služi kao nadahnuće u izgradnji društva koje prihvaća sve različitosti. Susretu je nazočilo oko 200 osoba s invaliditetom (19 Udruga s invaliditetom, iz 18 gradova, 16 Županija, Grada Zagreba, kao i osobe iz javnog, političkog, kulturnog i vjerskog života).

– Cilj susreta je da javnost, tijela javnih vlasti, poslodavci i stručne osobe podignu razinu svijesti, da se izmijeni negativna slika osoba s invaliditetom i da se poštuju njihovo dostojanstvo i ljudska prava. Susret ima i duhovni sadržaj, kako bismo u liku i duhu sv. Marka Križevčanina tražili utjehu, nadu i novu snagu te osvježili dušu i srce – rekao je na početku susreta predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić.

Susretima su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško, gradski pročelnik Sandro Novosel, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Sveti Ivan Žabno Blanka Drožđek Ivezić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić, Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada i Leke Sokolaj, izvršni direktor tog Saveza, predstavnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti Ivana Hrastar, saborska zastupnica Ljubica Lukačić, državni tajnik Ministarstva obrane i počasni član Udruge Branko Hrg te Nataša Pukec Knok v.d. voditeljice Područne službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad sa suradnicom Petrom Poljak.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško na početku je poželio dobrodošlicu. – Drago nam je da smo nakon četiri godine ponovo okupili u ovako velikom broju. Kao domaćin vam mogu zaželjeti dobrodošlicu svima – rekao je Šaško.

Župan Darko Koren je rekao kako mu je drago da je nazočio svim dosadašnjim susretima. – Uz svu pažnju koju županija poklanja osobama s invaliditetom, već 15- godina se borimo s jednom birokratskom preprekom, a to je ugradnja lifta u našu županijsku zgradu. Takvi birokratski problemi su vrlo česti. Radovi na liftu su počeli prošli tjedan. Bitno je da se lift izgradi i pomogne da se lakše živi u našoj zajednici. Hvala što ste došli u Križevce i uveličali najveću svečanost grada Križevaca, svetkovinu sv. Marka Križevčanina – rekao je Koren.

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić je istaknuo: – Imao sam priliku dolaziti na ove susrete i moram reći da su nam nedostajali u ovo vrijeme pandemije kada ih nije bilo. Ovi Susreti nisu samo prigoda da pričamo o onim službenim stvarima i da iznosimo probleme osoba s invaliditetom, nego i da se vidimo i susretnemo. Uvijek je važno imati podršku, a vidim da je ovdje imate i od Županije, Grada i drugih institucija koje se bave pitanjima i problemima koji su važne za osobe s invaliditetom. Nažalost, i danas moramo ukazivati na probleme pristupačnosti, skupih lijekova, nekvalitetnih ortopedskih pomagala, nedostupnosti usluga koje trebaju biti dostupne svima – rekao je Jurišić.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada Ante Štulić pohvalio je udrugu na organizaciji susreta.

– Divim se vašoj organiziranosti. Vaša udruga spada u red vrlo dobro vođenih i organiziranih udruga što se tiče našeg Saveza. Europski parlament donio je manifest o strogoj primjeni međunarodne Konvencije koja se primjenjuje na osobe s invaliditetom. Naš Sabor je to ratificirao i prema Zaključku Vlade, financijski će se poduprijeti sve naše organizacije – rekao je Štulić.

Predstavnica Hrvatskog saveza za rijetke bolesti Ivana Hrastar također se obratila okupljenima. – Želim vam čestitati na organizaciji, radu i vašem trajanju sve ove godine. Čestitam vam i na podršci koju imate od Grada, Županije i svih prisutnih ovdje, a koja puno govori – rekla je Hrastar.

Državni tajnik Branko Hrg rekao je kako Križevci imaju posebnu blagodat na blagdan sv. Marka okupiti ljude velikog i hrabrog srca te ogromne snage:

– Naš grad, djelovanjem Udruge osoba s invaliditetom, izgleda puno drugačije nego prije 25 godina. Da nije bilo aktivnosti Udruge, angažmana, sastanaka, susreta, razgovora, lijepe riječi i sugestije, Križevci, kao i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj, ne bi ovako danas izgledali. Treba i dalje stvarati što bolje uvjete dostupnosti svakome čovjeku – rekao je Hrg.

Saborska zastupnica Ljubica Lukačić, koja je inače rodom iz Križevaca, osvrnula se na zakone koje Vlada donijela kako bi pomogla osobama s invaliditetom:

– Ponosna sam na ono što smo učinili u 7 godina mandata Andreja Plenkovića. Donijeli smo i izmijenili puno propisa kako bi osobe s invaliditetom imale bolji i kvalitetniji život. Propis koji je u ovom trenutku najdominantniji i najsvježiji je Zakon o osobnoj asistenciji koji je stupio na snagu i nadam se da ćete krenuti s traženjem osobnih asistenata. Možemo krenuti sa zapošljavanjem osobnih asistenata i njihova bi plaća trebala biti znatno veća nego do sada. Vjerujem da će se, prije svega u malim sredinama, kao što su Križevci, naći osobnih asistenata koji žele raditi za pristojnu plaću kako bi pomagali osobama s invaliditetom. Za nekoliko dana kreće u javnu raspravu Zakon o inkluzivnom dodatku što će omogućiti bolji i kvalitetniji život osoba s invaliditetom – rekla je Lukačić.

Sudionici su nakon otvaranja susreta i doručka prisustvovali svetoj misi na Strossmayerovom trgu. Nakon mise, nastavljaju druženje u restoranu “Vojarna”.

Pratite nas na društvenim mrežama!