Ministar Šime Erlić posjetio Koprivničko-križevačku županiju 

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić jučer je boravio u prvom službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji koji je započeo sastankom u Županijskoj upravi. U pratnji ministra bili su ravnatelj Uprave za regionalni razvoj Ivan Bota, glavna savjetnica Anđela Tadić, glasnogovornica Nataša Pavić i viša stručna savjetnica Biljana Kovač.

IMG 20230915 WA0018

Ministra su dočekali župan Darko Koren, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije KKŽ Melita Birčić, ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić te županijski pročelnici Melita Ivančić, Ana Mušlek i Darko Masnec.

U uvodnom obraćanju, župan je zahvalio ministru i suradnicima na dolasku te naglasio kako naša Županija, iako prostorno manja, spada u područje velikih kapitalnih investicija nacionalnog značaja vrijednih preko 700 milijuna eura, a velik dio tih projekata sufinanciran je EU sredstvima. Tu je istaknuo izgradnju 2. kolosijeka pruge od Križevaca do mađarske granice vrijednu preko 400 milijuna eura, što je najskuplji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, te je 85 posto sufinanciran iz EU fondova. Ostale investicije su aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevac vrijedne preko 160 milijuna eura, izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, vrijednog 120 milijuna eura te izgradnja dionice brze ceste Križevci – Kloštar Vojakovački.

IMG 20230915 WA0017

Istaknuvši kako Županija ima kvalitetnu suradnju s Ministarstvom po svim pitanjima, župan je dodao kako svi imamo zajednički cilj, a to je ravnomjerni razvoj prostora općina, gradova i županija, a u konačnici i države, na što su usmjereni svi projekti koji se provode.

quote desni 3Uspješni smo u korištenju EU sredstava, posebno u suradnji s našom Regionalnom razvojnom agencijom PORA-om, koja je od velike pomoći i jedinicama lokalne samouprave koje nemaju vlastite kapacitete za provođenje EU projekata. Ključno nam je osigurati kvalitetan životni standard našim građanima, što vjerujem i uspijevamo upravo preko projekata. U prethodnoj financijskoj perspektivi na našem su se području provodili projekti vrijedni 500 milijuna eura, a trenutno je u provedbi 18 projekata vrijednosti preko 97 milijuna eura, dok se još njih 23 vrijednosti 86 milijuna eura nalazi u fazi ocjenjivanja“, kazao je župan te se u nastavku osvrnuo na Razvojni sporazum Sjever, koji služi kao temelj daljnjeg napretka Županije, ali i cijele sjeverozapadne regije.

Podsjetivši kako Razvojni sporazum obuhvaća kapitalne projekte vrijedne preko 413 milijuna eura (revitalizacija dvorca Inkey, izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom, terminal za kombinirani/ intermodalni transport Križevci i nacionalni projekt izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice), župan je dodao kako su potpisani i ugovori vrijedni 750.000 tisuća eura za projektno-tehničku dokumentaciju za projekte izgradnje Centra zaštite i spašavanja KKŽ, Regionalnog centra za palijativnu medicinu i liječenje boli i Srednje škole Koprivnica. Ujedno je dodao kako se i u novoj financijskoj perspektivi očekuje da će se na razini države i EU ispregovarati optimalni udjeli u financiranju projekata jer velike kapitalne investicije i projekti uvelike ovise o europskim sredstvima.

IMG 20230915 WA0007

Ministar Erlić zahvalio je na prilici za posjet Županiji, obzirom da nas povezuje mnogo interesa i tema, kao i odlična suradnja, te dodao.

quote desni 3Na vašem se području vidi dinamika razvoja, provodite mnogo projekata s kojima smo i upoznati, a naša je uloga da vam budemo i nadalje na raspolaganju te da zajednički doprinosimo razvoju. Smatramo kako lokalna i regionalna razina trebaju imati prioritet u definiranju prioriteta razvoja lokalnog područja, a naši novi mehanizmi imaju upravo taj decentralizirani naglasak za koji se zalažemo. U posljednjih šest godina povukli ste 470 milijuna eura, što je popriličan iznos obzirom na veličinu županije, a vjerujem da nas u razdoblju pred nama čeka još mnogo uspješnih projekata i suradnji. EU fondovi omogućili su ubrzani razvoj, kakav ne bi bio moguć da se oslanja samo na proračunske mogućnosti županija, gradova i općina i vjerujem da se svi slažemo kako maksimalno koristimo sredstva koja su nam na raspolaganju.“

Ministar je posebno pohvalio suradnju s PORA-om, a u daljem razgovoru o aktualnoj problematici, župan je predložio teme ažuriranja Razvojnog Sporazuma, obnove infrastrukture stradale u poplavama koja je financirana EU sredstvima, financiranja regionalnih koordinatora i INTERREG suradnje.

IMG 20230915 WA0008

Od najvažnijih projekata financiranih EU sredstvima župan je spomenuo Centar kompetentnosti u KKŽ, izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja kroz projekt „Novi početak“, pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, izgradnju i opremanje dnevnih bolnica u OB Koprivnica, kao i energetsku obnovu bolničkih objekata te centralne zgrade, projekt POZDRAV, projekte poboljšanja socijalne infrastrukture te projekte u okviru programa „Zaželi“. Mnogo se ulagalo i u energetsku obnovu javnih objekata (škola i zdravstvenih ustanova), turističku, školsku i vrtićku infrastrukturu, u sektor zdravstva i socijalne skrbi, komunalno gospodarstvo i obnovu cesta te poduzetničke inkubatore.

Saborski zastupnik Sobota također je pohvalio suradnju s Ministarstvom i njihovu podršku u razvojnim projektima kojima se poboljšava životni standard u jedinicama lokalne samouprave, naglasivši ulogu i pomoć Županije i PORA-e, dok se saborski zastupnik Jakšić osvrnuo na suradnju kroz ITU mehanizam i ključne razvojne projekte koji će se na taj način ostvariti.

IMG 20230915 WA0015

Ravnateljica Birčić istaknula je brojne EU projekte koji su realizirani na našem području te se osvrnula na suradnju s jedinicama lokalne samouprave gdje se kroz partnerski odnos utječe na još bolje povlačenje EU sredstava. Zahvalila je Ministarstvu na podršci koja se osjeti na svakom koraku te izrazila želju za uspješnom realizacijom novih projekata i planova.

Obzirom da je nakon sastanka, planiran posjet koprivničkoj Općoj bolnici gdje će se detaljnije predstaviti projekt energetske obnove, ravnatelj Devčić je ukratko istaknuo kako je bolnica u posljednjih sedam godina povukla 13 milijuna eura europskih sredstava, dok se još 15-tak milijuna planira kroz sljedećih nekoliko godina, a sve u skladu s Nacionalnim planom razvoja zdravstva.

IMG 20230915 WA0005

U razgovor vezan uz projekte iz Razvojnog sporazuma, konkretno Centar zaštite i spašavanja te izgradnju Srednje škole Koprivnica, uključili su se i pročelnici Ivančić, Mušlek i Masnec, i to po pitanju daljnjih izvora financiranja, dok je predsjednik Županijske skupštine Felak ministru i suradnicima uputio zahvale na odličnoj suradnji. Spomenimo i kako je u sklopu sastanka prikazan film PORA-e Regionalne razvojne agencije o realiziranim projektima na području županije u posljednjih deset godina.

IMG 20230915 WA0019

Nakon sastanka u Županijskoj upravi, ministar Erlić, župan i suradnici uputili su se na u koprivničku Opću bolnicu, gdje je planirana prezentacija i obilazak projekata, a zatim će posjetiti županijski Centar kompetentnosti u Obrtničkoj školi Koprivnica.