Na otoku Pagu održana ljetna škola za odrasle

Projekt: Savjetovalište Crvenog križa UP.02.2.1.08.0213

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.  i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt  financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda,  prijavljen je na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodi se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn. 

„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

Druga ljetna škola za odrasle organizirana je od 10. do 14. rujna u križevačkom odmaralištu na otoku Pagu, a školu su pohađala 34 sudionika različite životne dobi. 

Predavači u sklopu ljetne škole bili su doktorica Tara Radić, socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec. 

Edukacija je započela u nedjelju, 10. rujna, nakon dolaska i smještaja sudionika i predavača uvodnim obraćanjem predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđice Trbus, koja je ujedno i moderator ovog projekta, a poželjela je dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo što je kroz realizaciju ovog projekta i za drugu ljetnu školu bio još veći interes sudionika nego za prvu.  To znači da je projekt dobro osmišljen, a njegova provedba isto pokazuje pozitivne rezultate. 

Sudionicima se obratila i voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima i ukratko im ponovila ciljeve projekta i njegove aktivnosti. Predstavila je i predavače, nakon čega se prisutnima obratila mr. sc. Kristina Frtalić, diplomirana socijalna radnica i predavačica iz područja psihosocijalne podrške. Kristina je uputila pozdrave sudionicima i izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku biti dio ovog projekta i naglasila važnost psihosocijalne podrške  u svakodnevnim životu.

Nakon nje, sudionicima se obratila i Tara Radić, dr.med koja je u ovaj projekt uključena od samog početka. Budući da je sudjelovala u brojnim grupnim, kao individualnim savjetovanjima, iznijela je svoje pozitivno viđenje cjelokupnog projekta koje je rezultiralo i pohvalama osoba koje su već sudjelovale u raznim aktivnostima ovog projekta. 

Predavačice su prezentirale i teme koje će biti odrađene, a uz teorijski dio najavile su i praktični dio te radionice. 

Nakon uvodnih obraćanja, svi sudionici dobili su priliku predstaviti sebe, svoj angažman u projektu, očekivanja, realizirane ciljeve i daljnja očekivanja.

Budući da je projekt posvećen očuvanju zdravlja, a tjelesna aktivnost čini velik udio u tome, u plan rada uključena je svakodnevna jutarnja vježba. Vježba je provođena uz glazbenu podlogu koja je podizala raspoloženje te su članovi i sami tražili produženje ove sportsko- plesne aktivnosti koja je provođena svakog dana. 

Kroz pet dana ljetne škole obrađene su brojne teme iz psihosocijalnog dijela, ali  i iz zdravstvenog dijela, a to su: „Prva pomoć- teorija i praktični dio“, „Križobolja“, „Depresija“, „Zatajenje srca“, „Alzheimer i druge demencije“, „Aktivno starenje- prevencija rizika, patologije“, „Stres obitelji u skrbi o oboljelom“, „Kreativa kao način nošenja sa stresom“, uz teorijska savjetovanja odrađeni su i testovi osobnosti, vježbe samopouzdanja, kao i testovi prepoznavanja nasilja nad starijim osobama i Alzheimerove bolesti. Također, na zahtjev sudionika organizirana je i radionica zdrave prehrane. Budući da je u sklopu projekta izrađen letak i brošura u sklopu ljetne škole održano je i njihovo predstavljanje.  Na završetku druge ljetne škole korisnici su na završnom okupljanju pozvani da iznesu svoje prijedloge za unaprjeđenje projekata ovakve vrste, s obzirom da će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i dalje aplicirati projekte koji se odnose na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.