Održana javna akcija obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama – za nasilje nema opravdanja

Povodom obilježavanja 22.09. Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Udruga “HERA” Križevci organizirala je javnu akciju u Križevcima na  Strosmayerovom trgu u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Policijskom postajom Križevci te Područnim uredom Zavoda za socijalnu skrb Križevci.  Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na 22. rujan 1999. kada su na zagrebačkom općinskom sudu ubijene tri žene – supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja. 

-Osnovni cilj obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da živimo u društvu koje ne tolerira nasilje ni u kakvom obliku. Na žalost, problem je velik, tako da je ovakav način senzibiliziranja građana i cijelog našeg društva možda jedini način da skrenemo pažnju na to. Čini mi se da bi  morali svaki dan govoriti o tome, no nije to samo ova akcija već mi kao organizacija imamo niz aktivnosti sa ovom svrhom. Križevci su drugi grad u Hrvatskoj koji ima Strategiju zaštite od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i to je jako važno. Mi smo jedina udruga na području Koprivničko-križevačke županije koja pruža pomoć i podršku ženama žrtvama obiteljskog nasilja kroz SOS telefon i savjetovalište te sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Naš SOS telefon zaprima godišnje 300 poziva. Prošle godine je 56 žena zatražilo pomoć i podršku unutar našeg savjetovališta. Od kada je krenulo sklonište, imam do sada smještenih već preko 60 žena i djece. Statistike i brojevi govore o problematici obiteljskog nasilja i da je to nešto što se ne događa negdje drugdje, nego je prisutno i tu kod nas” – kaže predsjednica Udruge “HERA” Križevci Marina Švagelj Jažić.

– O problemu nasilja nad ženama treba javno govoriti, problem osvijestiti, a društvo i institucije koje bi se time trebale intenzivno baviti, potaknuti na međusobnu suradnju i aktivnost.  Vidimo da se ipak nešto pokreće u dobrom smjeru jer smo svjedočili izmjenama nekoliko zakona: obiteljskog, kaznenog, zakona o zaštiti nasilja u obitelj što je jako važno. Promjene idu u smjeru oštrijeg kažnjavanja počinitelja, nasilnika što je jako dobro, ali i u smjeru zaštite žrtava nasilja, žena i djece.

U okviru Povjerenstva za ravnopravnost spolova inicirala sam okrugli stol s problematikom nedostatka međuresorne suradnje. To sam digla i na državnu razinu i inicirala sjednicu saborskog odbora i mislim da je i to doprinijelo i potaknulo izmjene tih zakona te time i jačanje međuresorne suradnje. Mi uvijek ohrabrujemo žrtve nasilja, žene i pozivamo da ga prijavljuju jer za nasilje nema nikakvog opravdanja  –  izjavila nam je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Verica Rupčić. 

Tijekom  javne akcije građani su mogli dobiti informacije o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet i podršku te su podijeljeni letci i edukativni materijali svih sudionika u akciji. Javnu akciju podržao je Grad Križevci i Koprivničko-križevačka županija, a održana je u sklopu programa “NISI SAMA” kojeg provodi Udruga HERA Križevci u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom. Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.