Rekorderka Olimpijade čitanja Sonja Biljan pročitala 66 knjiga

U Križevcima je održana završna svečanost Olimpijade čitanja, programa poticanja čitanja koji se druge godine za redom provodio u Gradskoj knjižnici “Franjo Marković”.  Izvorno je to program @Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica čiju se licenciju pratilo i ove godine. 

Iz križevačke knjižnice velike zahvale uputili su svojim koprivničkim kolegama na potpori i praćenju programa, posebice na subvenciji pedesetak dnevnika. 

-Hvala kolegici knjižničarki Danijeli Petrić na svim savjetima i suradnji koja je već dogovorena i za sljedeću godinu. Ove godine u program se uključilo 44 učenika. Sudjelovali su i učenici iz okolnih škola poput Osnovne škole Kalnik, Osnovne škole Sveti Petar Orehovec, Osnovna Škola Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka što je za svaku pohvalu. Iako je najvažnije čitati kako bismo se zabavili, ipak smo ponosni na ostvarene brojke. U 67 dana, 44 sudionika pročitalo je 1181 knjigu što znači da je dijete u prosjeku pročitalo 26 knjiga. Pokazalo se da su naši “olimpijci” iznimni čitači, a u samo godinu dana, prošlogodišnja ljestvica s 15 prosječno pročitanih knjiga, podigla se za deset knjiga.

Svakako valja pridodati da su se u tom programu prepoznala ona djeca koja od malena dolaze u knjižnicu te već imaju stečenu čitalačku naviku.

Najveća nagrada je pročitano, ali ipak je knjižnica u suradnji s pojedinim izdavačima, Znanje, Sve dobro-veselo d.o.o. i HENA COM d.o.o. te Robin trgovinom Križevci za djecu osigurala prigodne poklone; knjigu i medalje (za najčitače) i čokoladu + diplomu za svu djecu. Kako je ove godine bilo više vremena za pripremu popisa za sve razrede, uključeni su lokalni autori i njihova djela kako bi djeca saznala što više o svom gradu i o onima koji pišu o njemu i okolici.

Tu tradiciju knjižnica će slijediti svakako i narednih godina. U samo jednom dnevniku može se pronaći mnoštvo zanimljivih izdvojenih misli, crteža, ocjena i obrazloženja što je jednim dijelom i prikazano na završnoj svečansti koju su i ove godine uveličale izvedbe učenika Osnovne škole Alberta Štrige Križevci. Radujemo se što njegujemo lijepu suradnju s njihovim profesorima, a i ove godine je za koordinaciju glazbenog programa bila zadužena prof. Ana Šimunec. Svakako su učiteljice razredne nastave velika potpora sudionicima, a to su i pokazale došavši na svečanost gdje su im pritom bile podijeljene zahvalnice.

Hvala Andrei Katanović Babić i Romani Erhatić koje sve informacije uvijek revno prosljeđuju. Bilo je nekoliko izmjena u pravilima ove godine, možda najvažnija izmjena ticala se uz ostvarenje određenog broja pročitanih knjiga čime se automatski osvaja zlatna medalja. Tko god je pročitao 40 knjiga, osvojio je zlatnu medalju tako da smo ove godine podijelili sve skupa 25 medalja.

Točnije, medalje i diplome uz pomoć ravnateljice gđe Marjane Janeš-Žulj, uručivala je Sonja Biljan. Imala je tu privilegiju kao apsolutna rekorderka ovogodišnje Olimpjade čitanja s pročitanih 66 knjiga. Iznimno smo zadovoljni odazivom i provedbom ovog programa u čijoj su realizaciji na čelu s knjižničarkom Majom Petračijom pomogli svi kolege knjižničari. Najviše od svega, vesele nas ponovni prizori posjeta iste djece u knjižnici gotovo svakoga dana iako je Olimpijada već otkad završila – kazali su križevački knjižničari iz Gradske knjižnice “Franjo Marković”.