U Križevcima održana tribina pod nazivom Ovisite o sebi, a ne o psihoaktivnim tvarima

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Kluba liječenih alkoholičara “Centar” Koprivnica u Križevcima je u četvrtak, 07. rujna održana javna tribina “Ovisite o sebi, a ne o psihoaktivnim tvarima”.


Uvodno je okupljene pozdravila Vlatka Rajn, dr.med., spec. školske medicine i adolescencije koja je pojasnila kako je riječ o tribini koja se odvija u sklopu projekta “Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih”: „Cilj projekta je osnažiti učenike u osnovnim školama kako bi se kroz život mogli nositi s raznim izazovima, pogotovo sa izazovima ovisnosti.“ Napomenula je kako su kroz projekt održane edukacije nastavnika trećih i sedmih razreda prijavljenih osnovnih škola te stručnih suradnika koji su na taj način osnaženi za edukaciju učenika o borbi protiv ovisnosti: „Nadamo se da će ovaj program zaživjeti i da ćemo naći načine kako ga dalje financirati, uključiti sve škole i sve razrede.“


O ovisnostima o alkoholu, drogama i kockanju govorio je vodeći stručnjak iz područja ovisnosti prof.dr.sc. Zoran Zoričić, dr.med., psihijatar adiktolog KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. „U Hrvatskoj od rođenja pa do karmina nema rituala koji nije vezan uz socijalni pritisak na pijenje. Društvo potiče pijenje, a istovremeno osuđuje alkoholičara,” istaknuo je po pitanju ovisnosti o alkoholu i napomenuo snažan utjecaj marketinga alkoholnih pića i kasina.


Danas imamo i jako veliki problem ovisnika o kocki. Kocka donosi problem u obitelji, depresije, suicide, djecu s problemom i dizbalans u svakom braku,” rekao je Zoričić i naglasio kako je potrebno mnogo rada s ovisnicima u savladavanju njihove ovisnosti.


Kroz više od sat vremena predavanja Zoričić je predstavio svoje bogato dugogodišnje iskustvo rada s ovisnicima, govorio je o načinima kako savladati ovisnost te u kojem trenutku potražiti pomoć.
Predavanju su pored brojnih posjetitelja prisustvovali gradonačelnik Mario Rajn, županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek i pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Sandro Novosel.


Nositelj projekta „Trening životnih vještina za prevenciju ovisnosti o alkoholu, kockanju i novim tehnologijama kod djece i mladih“ je Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u partnerstvu s Klubom liječenih alkoholičara „Centar“ Koprivnica te 17 prijavljenih osnovnih škola.

Pratite nas na društvenim mrežama!