Uz novu školsku godinu kreće još jedna akcija “Poštujte naše znakove”

S novom školskom godinom od ponedjeljka, 4. rujna, počinje i policijska akcija zaštite djece u prometu “Poštujte naše znakove” koja se provodi od 1995. od kada se, prema MUP-ovim podacima, broj poginule i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio.

Od idućeg tjedna, početkom nove školske godine, 36 tisuća prvašića sudjelovati će u prometu diljem Republike Hrvatske, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole.

Vrlo je bitno educirati ih na vrijeme i usmjeriti njihovu pažnju na vrlo bitan faktor prometne sigurnosti.

Uoči ovogodišnje akcije policija je s predstavnicima lokalnih vlasti i poduzećima za održavanje prometnica, pregledala ceste i prometnu signalizacije u blizini škola te su zahtijevali otklanjanje uočenih nedostataka.

Tijekom jesenskih će mjeseci održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Učenicima će pritom podijeliti prigodni promidžbeni materijal – vodootporne reflektirajuće kape.

Policajci će biti nazočni i prvom roditeljskom sastanku učenika prvih razreda kako bi roditeljima u kratkom izlaganju izložili najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Svakog dana tijekom rujna, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano će nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, radi nesmetanog i što sigurnijeg dolaska i odlaska djece u i iz škole.

Također, navode da će poduzimati “sve zakonom propisane mjere” prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na pješačkom prijelazu te sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

Tijekom rujna policija će pojačano kontrolirati brzinu vožnje u zonama škola gdje će za vrijeme akcije raditi i pripadnici prometne jedinice mladeži, a najavili su i nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze školarci.