Vladika Milan Lach iz Slovačke predvodio svečanu liturgiju u grkokatoličkoj katedrali u Križevcima

Već tradicionalno se uočnica blagdana sv. Marka Križevčanina svečano slavi u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima.

Tako je u srijedu, 6. rujna 2023., služena svečana arhijerejska liturgija koju je predslavio vladika Milan Lach SI, pomoćni biskup Bratislave, uz suslavitelje vladiku križevačkoga Milana Stipića i biskupa bjelovarsko-križevačkoga Vjekoslava Huzjaka, brojnih grkokatoličkih i rimokatoličkih svećenika, đakona i bogoslova te mnoštva vjernika iz Križevaca, a uz pjevanje Zbora Križevačke katedrale. Vladika Milan Lach, rodom iz biskupije Košice u Slovačkoj gdje je sv. Marko s drugovima podnio mučeništvo, u propovijedi je ocrtao životni put križevačkog mučenika, naglasivši kako je izabrao dati svoj život za svjedočanstvo Isusa Krista u tuđoj zemlji, izabravši radije žrtvu nego vlastiti komoditet i korist.

Pozvao je vjernike da u svojim životnim izborima uvijek biraju Krista, poput svog velikog sugrađanina Marka, da se ne boje svoj život dati za Krista svjedočenjem ljubavi, istine i pravde u današnjem svijetu koji se na svoj način opire i protivi Evanđelju, jer jedino ako budemo vjerni svjedoci možemo dati spasonosni obol za život ovoga svijeta.

Svijet bez Boga nije svijet kojega je Bog zamislio i stoga ne može biti bez Boga ni normalan, rekao je vladika Lach. Poslije liturgije uslijedila je svečana procesija od katedrale do crkvice sv. Marka Križevčanina s ikonom sveca, uz svečanu zvonjavu, limenu glazbu, molitvu i pjesmu s upaljenim svijećama mnoštva vjernika.

U crkvici sv. Marka je slavlje zaključio mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, predvodeći litanije sv. Marku Križevčaninu, završnu molitvu i blagoslov.

O. Livio Marijan