Završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade Gradskog društva Crvenog križa

Radovi na energetskoj obnovi zgrade Gradskog društva Crvenog križa Križevci uspješno su privedeni kraju.

Tim povodom, zgradu su obišli gradonačelnik Mario Rajn, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, gradnju, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Krešimir Brunović, savjetnica za energetsku učinkovitost, zaštitu okoliša i prostorno uređenje Ivana Dubravec zajedno s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonijom Pukec i predsjednicom Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđicom Trbus.


U sklopu energetske obnove zamijenjena je toplinska ovojnica na zgradi, vanjska stolarija, postavljena je LED rasvjeta, zamijenjeni plinski kotlovi s visokoučinkovitim kondenzacijskim plinskim kotlovima te postavljen solarni kolektor za pripremu potrošne tople vode. Vrijednost ovih radova bila je 212 tisuća eura od čega je oko 72 tisuće eura sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak Grad Križevci.


Osim ovog projekta, paralelno su obnovljeni zidovi i strop na hodniku i stubištu zgrade kao i spuštanje stropa, skidanje lamperije sa zidova te brušenje i lakiranje parketa u dvorani DVD-a Križevci. Vrijednost ovih radova iznosila je 14 tisuća eura, a financirani su iz Proračuna Grada Križevaca.


Koliko je značajna obnova najbolje je istaknula predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Antonija Pukec istaknuvši: „Prvenstveno hvala Gradu Križevcima što je uopće prijavio ovaj projekt energetske obnove jer zaista nam je bila prijeko potrebna. Ovo se najbolje vidjelo u zimskim mjesecima kada smo nažalost morali i deke stavljati ispod prozora koliko je puhalo. Čak i dok je obnova bila u tijeku vidjelo se koliko je značajno jer ovo ljeto skoro nismo ni palile klime pa stoga vjerujem da će se značajne uštede ostvariti u zimi kada se radi o grijanju. Sve što se radilo olakšat će nam poslovanje jer osim nas, koji smo tu zaposleni, imamo i korisnice dnevnog boravka koje ovdje borave na radionicama.“


Zadovoljstvo provedenim radovima istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn: „Ovo je bila još jedna zgrada u nizu koja je vapila za obnovom. Hvala svim korisnicima na strpljenju i zaista sam sretan što smo ovaj projekt uspješno proveli. Ono što uskoro slijedi je postavljanje solarne elektrane na krov ove zgrade u sklopu projekta „One Sun Connecting North and South“ čime će se dodatno smanjiti režije. Gradsko društvo Crvenog križa Križevci neizostavni je dio ove zajednice, što zbog akcija darivanja krvi, a što zbog pomoći potrebitim osobama kao i brojnim projektima te me raduje što danas radite u potpuno obnovljenoj zgradi.“
Gradonačelnik je iskoristio priliku i pozdravio članice dnevnog boravka koje su u tom trenutku bile na redovnoj radionici, a od kojih jedan dio radionica financira Grad Križevci.

Članice su također pohvalile provedenu obnovu istaknuvši kako im je sada puno ugodnije i bolje na radionicama te su ujedno predstavile gradonačelniku i suradnicima do sada izrađene rukotvorine.