Završna konferencija projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ UP.02.2.1.08.0213

Dana 31.3.2022. godine Gradsko društvo Crvenog križa Križevci potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020.  i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodio se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn. Projekt je u cijelosti financirala europska unija iz Europskog socijalnog fonda. 

Budući da se projekt bliži kraju, dana 25.09.2023. godine održana je završna konferencija projekta. Konferenciju je vodila Antonija Pukec, koja je ujedno i voditeljica projekta.  Antonija je istaknula kako je „Savjetovalište Crvenog križa“ projekt usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provođena su grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a održane su i dvije ljetne te dvije zimske škole za odrasle koje su i najviše zainteresirale javnost. 

Savjetovanja i edukacije u sklopu aktivnosti pružale su četiri liječnice te dvije osobo osposobljene za pružanje psihosocijalne podrške, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama. 

Kroz cijelo vrijeme trajanja projekta provedeno je 60 grupnih savjetovanja u kojima su obrađene razne teme koje su predlagali sami polaznici savjetovanja, a odrađena su i brojna individualna savjetovanja. 

Također, kroz projekt je nabavljena i oprema potrebna za provođenje aktivnosti, tj. maske za lice, penkale, majice, izdani su letci, a emitirane su reklame, TV spotovi i radio emisije kako bi javnost bila što više informirana o samom tijeku projekta i mogućnostima uključivanja u projektne aktivnosti. Isto tako, u sklopu projekta izdana je i brošura te letak koji su usmjereni na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti. 

Voditeljica projekta je naglasila kako će informacije i iskustvo stečeno u ovom projektu zasigurno koristiti kao podloga za neke buduće projekte te je najavila apliciranje na slične natječaje čim se za to ukaže prilika, a do tada će se aktivnosti projekta održavati u smanjenom obimu, prema mogućnostima provoditelja. 

Okupljenima se obratila i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđica Trbus, koja je sudjelovala u osmišljavanju samog projekta i njegovom apliciranju, ali i provedbi. Iskazala je svoje zadovoljstvo što je interes za projekt bio značajan, ali i to što su sami korisnici projekta sudjelovali u kreiranju tema koje su ih zanimale. 

Okupljenima se obratila i mr.sc. Kristina Frtalić, dipl. socijalna radnica koja je istaknula kako je zaista sretna što je imala priliku sudjelovati u aktivnostima ovakvog tipa te je naglasila kako i po završetku projekta stoji na raspolaganju za sve potrebne aktivnosti savjetovanja. Dodala je i je sudjelovanjem u provedbi dobila uvid u to da prostor i interes za projekte ovakvog oblika zaista postoji i nada se njegovom nastavku kroz neke nove pozive. 

Za kraj, svoje pohvale za projekt iznijeli su i sudionici konferencije koji su sudjelovali u nekim od aktivnosti koje su provedene kroz projekt Te su iskazali nadu u nastavak provođenja barem dijela dosadašnjih  aktivnosti.