Filmski festivali – pohvala za “Stribor”, nagrada za “Ne budite lijeni”

Filmovi učenika Osnovne škole Sveti Petar Orehovec uspješno su se predstavili na 11. Smotri hrvatskog školskog filma i 61. Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece održanim u Zagrebu od 5. do 8. 10. Animirani “Stribor” jedan je od 12 filmova koje je pohvalilo povjerenstvo Smotre (na Smotri nema nagrada), a “Ne budite lijeni” nagrađen je drugom nagradom stručnog ocjenjivačkog suda u kategoriji TV reportaže. U obrazloženju nagrade članovi stručnog ocjenjivačkog suda istaknuli su slijedeće: “Mladi autori ove reportaže poveli su nas na uzbudljivo putovanje nepoznatim predjelima koji su nam najčešće nevidljivi. Pokazali su nam ogoljenu istinu o tome kako školske klupe i stolci izgledaju – s donje strane, tamo gdje generacije učenika godinama ostavljaju prežvakane žvakaće gume! Hvale vrijedna akcija škole, pohvalna reakcija učenika koji su se potrudili ukloniti okamenjene žvakaće, doveli su do nastanka nadasve zanimljivoga filma”.

Tijekom našeg boravka u Zagrebu imali smo priliku upoznati filmaše iz brojnih filmskih grupa i klubova. Najviše njih upoznali smo na speed dateu na pozornici  Dječjeg kazališta Dubrava, ali žao nam je što sličnih aktivnosti zajedničkog druženja nije bilo više. Nedostajalo nam je i zajedničko upoznavanje Zagreba, ali to smo barem djelomično nadoknadili u vlastitoj režiji. /Ines Martinek 7.a; Ema Pacur, 7.c; foto: S. L./

Ove godine Smotra i Revija održavale su se istovremeno, a objedinjene su i prijave što je rezultiralo velikim brojem prijava na oba festivala. Na Smotru je prijavljeno 222 filma, a selektirano je njih 38, dok su na Reviju  filmove mogu prijavljivati i klubovi. Ukupno je na Reviju prijavljeno čak 322 filma, a selektirano je njih 73. Animirani film “Stribor” bio je pozvan na oba Festivala.