Gradonačelnik Mario Rajn izabran za potpredsjednika Upravnog odbora europskog udruženja Energy Cities

Grad Križevci, grad od nešto više od 19 tisuća stanovnika, od prošlog je tjedna još više istaknut na karti Europe.

Naime, gradonačelnik Mario Rajn izabran je za potpredsjednika Upravnog odbora europskog udruženja Energy Cities. Riječ je o velikom udruženju koje okuplja više od 1000 lokalnih uprava iz 30 zemalja Europe i pri čemu samo 11 gradova iz cijele Europe ima priliku biti u Upravnom odboru.


Izbor za novi Upravni odbor održan je prošli tjedan na godišnjoj konferenciji udruženja održanoj u Modeni. Gradonačelnik je dobio punu podršku drugih gradova što je još jedna potvrda tome koliko su Križevci prepoznati po pitanju projekata i aktivnosti u području energetske neovisnosti.


„Sve ono što Križevci rade po pitanju energetske neovisnosti prepoznato je diljem Europe iako smo puno manji grad od drugih članova udruženja kao što su Pariz, Heidelberg, Valencija i Amsterdam. Križevci su prepoznati kao primjer dobre prakse, drugi gradovi uče od nas, a ovaj izbor još je jedan vjetar u leđa dodatnom isticanju Križevaca na karti Europe. Kao potpredsjednik imam priliku sudjelovati u kreiranju europskih politika zajedno s drugim gradovima u udruženju i to je zaista velika prednost za naš grad,“ istaknuo je gradonačelnik Mario Rajn.


Križevci su inače član europskog udruženja Energy Cities od 2019. godine, 2020. godine gradonačelnik Mario Rajn izabran je za člana Upravnog odbora dok je sada postao potpredsjednik.

Osim Križevaca, novi Upravni odbor čine gradonačelnici i zamjenici gradonačelnika gradova: Lueven (Belgija), Heidelberg (Njemačka), Porto (Portugal), Brașov (Rumunjska), Valencija (Španjolska), Nantes (Francuska), Modena (Italija), Växjö (Švedska), München (Njemačka) i Beč (Austrija).


Osim izbora članova Upravnog odbora u novom mandatu, na konferenciji je održan panel pod nazivom „Cultivating the transformation already taking place – Cities and towns are already cultivating the sustainable transformation“ u kojem je na poziv organizatora konferencije i Grada Modene, sudjelovao i gradonačelnik Mario Rajn predstavljajući sve što Križevci rade po pitanju energije, klimatske neutralnosti i energetske tranzicije.