Gradonačelnik Mario Rajn održao sastanak s dječjim vijećnicima

Gradonačelnik Mario Rajn održao je sastanak s članovima Dječjeg gradskog vijeća Križevci kako bi se pobliže upoznao s njihovim radom i pružio im priliku da iznesu svoje prijedloge, kritike i razmišljanja o načinima poboljšanja kvalitete života u gradu.

Gradonačelnik je ovom prilikom rekao kako je uvijek otvoren da ih sasluša, primi i da podrži njihovo aktivno uključivanje u lokalnu zajednicu te da, iako ponekad nije on taj koji može sve riješiti, podupire svaku dobru ideju te ih može usmjeriti i na neki način biti most prema drugim ustanovama, udrugama, svima koji se bave djecom u gradu.

Dječji vijećnici imali su pitanja vezana uz sport i provođenje slobodnog vremena u gradu. Zanimala ih je mogućnost osnivanja Ženskog nogometnog kluba ili barem sekcije unutra postojećeg kluba, obzirom da su djevojčice sve više zainteresirane za ovaj sport. Gradonačelnik je pohvalio njihov interes za sport i aktivno provođenje slobodnog vremena te ih je vezano uz ovu temu upoznao s daljnjim koracima koje je potrebno poduzeti u pravcu realizacije.

Pitali su i što je s gradskim bazenima s obzirom na to da je tijekom ove ljetne sezone bio u funkciji samo manji bazen. „Ovo se ljeto nije otvorio veliki bazen, on je u planovima za uređenje svakako. Sada je samo pitanje hoćemo li stići do nove sezone napraviti baš sve što bismo htjeli, a to je uvođenje novih elemenata u bazen, modernizacija istog ili ćemo ga do iduće godine samo osposobiti za kupanje, obzirom da je napukao i da se zato nije ni punio ovog ljeta. Bazeni su jako bitni i nastojat ćemo da, ne samo obnovimo veliki bazen, nego da općenito bazeni puno ranije budu otvoreni i dostupni kupačima.“ rekao je gradonačelnik.

Vijećnike je također zanimalo hoće li Osnovna škola „Vladimir Nazor“ dobiti novu školsku dvoranu, na što im je gradonačelnik odgovorio: „Dvorana je isprojektirana, prvobitno smo mislili da ćemo ju graditi našim gradskim novcem, no sad se najavljuju i neke druge mogućnosti i prilike pa malo čekamo, ali dvorana će sigurno ići i to na mjestu sadašnjeg vanjskog igrališta.“

Razgovaralo se i o školskoj prehrani gdje su učenici iskazali zadovoljstvo besplatnim obrocima voća, povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda te pitali hoće li se i ove godine provoditi taj projekt, što im je gradonačelnik i potvrdio.

Istaknuli su kako su zadovoljni što je u gradu napravljeno kino i što su naslovi koji se prikazuju vrlo aktualni, a pohvalili su i adventska događanja u gradu, s posebnim naglaskom na klizalište. Zanimalo ih je hoće li se nastaviti i sa školom klizanja za manju djecu, na što je gradonačelnik odgovorio potvrdno podsjećajući da je to već tradicija i program koji se provodi već duži niz godina, ali tek u posljednjih nekoliko u Križevcima od kada je i u našem gradu dostupno klizalište tijekom zimskih mjeseci.

Gradonačelnik je vijećnike pitao za mišljenje o zabrani korištenja mobitela u školama kao jednoj vrlo aktualnoj temi, na što su se vijećnici izjasnili da su uglavnom protiv toga, rekavši kako ih za vrijeme nastave ne koriste, no da bi ih svakako voljeli zadržati da se mogu njima služiti za vrijeme odmora.

Gradonačelnik je vijećnike proveo i po gradskoj upravi, pokazavši im Veliku vijećnicu s portretima bivših gradonačelnika, kratko ih upoznao s poviješću same zgrade u kojoj je smještena uprava, a ugostio ih je nakratko i u svojem uredu.

Iako je ovaj sastanak održan u sklopu EU projekta koji provodi Savez Društva naša djeca po nazivom „Utjecaj, a ne ukras“, a u čemu sudjeluje i Dječje gradsko vijeća Križevci, gradonačelnik je na kraju sastanka istaknuo kako bi volio da se ovakvi sastanci održavaju češće i pozvao dječje vijećnike da se aktivno uključe u osmišljavanje, predlaganje i provođenje aktivnosti i programa koji se tiču djece.

Sastanku su prisustvovali dječji vijećnici: Maja Bolfan,  Ena Jelak, Josip Kirin, Antonio Miklečić s voditeljicom Dječjeg vijeća Melitom Horvat.