Koprivnica osvojila titulu za Najbolji grad u Eco City kategoriji

Ovogodišnji finalisti, uz Koprivnicu, bili su prošlogodišnji pobjednik Osijek, zatim Krk, Trogir i Vinkovci. Sve su to gradovi koji se najviše ističu svojim dobrim praksama, projektima i rješenjima na području gospodarenja otpadom i zaštite okoliša. Uime Grada Koprivnice nagradu je preuzeo gradonačelnik Mišel Jakšić.

“Zahvaljujem se mojem timu, svim suradnicama i suradnicima, svim ljudima koji rade u komunalnom segmentu jer bez njih i njihove inovacije ne bismo imali ovako dobre rezultate. Isto tako, moram napomenuti da smo sve uspjeli realizirati bez prireza, bez ijednog eura iz fonda za fiskalno izravnanje Republike Hrvatske te uz jednu od najnižih cijena komunalne usluge u našoj zemlji. Najviše hvala našim građanima i našem gospodarstvu jer bez njihove racionalnosti i odgovornosti svega ovoga ne bi ni bilo”, rekao je prilikom preuzimanja nagrade gradonačelnik Jakšić. 

Izbor najboljih gradova i ove se godine održao u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos u prostoru hotela Esplanade u Zagrebu.

Koprivnici je ovo bilo drugo finale zaredom, a 2018. godine osvojena je pobjednička titula. Koprivnica je jedan od četiri grada u zemlji koja je udio odvojeno sakupljenog komunalnog otpada podigla iznad 50 posto – prošle godine bili smo na stopi od 56 posto, a ove godine iznad 61 posto.  Uz to, 100% kućanstava priključenih na javni sustav odvodnje je uključeno u pročišćavanje otpadnih voda.

„Hrvatski Kopenhagen“, kako nas zovu zbog svih zelenih i naprednih rješenja koja smo uveli puno prije svih ostalih hrvatskih gradova, ima čak tri strateška dokumenta na kojima temelji svoje projekte i mjere na području zaštite okoliša i prilagodbe, odnosno sprečavanja klimatskih promjena (SECAP-Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka, Strategija razvoja grada Koprivnice do 2030., Plan gospodarenja otpadom grada Koprivnice 2018.-2023.).

Prvi smo u zemlji uveli car sharing sustav kroz kojega Grad Koprivnica i povezana društva koriste 5 potpuno električnih i dva hibridna vozila i dva potpuno električna mini autobusa za svakodnevno obavljanje besplatnog javnog prijevoza. Također, komunalno poduzeće koristi tri potpuno električna vozila za održavanje gradskih groblja i zelenih površina, a gradska regionalna energetska agencija REA Sjever jedno električno vozilo. Na području grada Koprivnice na raspolaganju je 10 punionica za električna vozila.

Još od 2014. godine Koprivnica ima sustav javnih bicikala „Bicko“ koji se sastoji od 8 terminala te flote od 60 klasičnih i 10 električnih bicikala, potpuno besplatnih za građane, a na području grada je 103 kilometra biciklističkih staza, što je 41 posto od ukupne dužine gradskih prometnica.

Kad je javna rasvjeta u pitanju, približno 30% javne rasvjete čini visoko energetski učinkovita LED rasvjeta, 60% čini učinkovita natrijeva rasvjeta zadnje generacije, dok je 10% rasvjete starijih generacija. Od 2019. godine u rezidencijalnom dijelu grada uspostavili smo, prvi u Hrvatskoj, Living lab pametne rasvjete – testna polja na napredna i pametna rješenja u javnoj rasvjeti i pripadajućim sadržajima.

Iz obnovljivih izbora energije, iz postrojenja kojima upravlja Grad, u ovoj godini će se, očekuje se, proizvesti 400.000 kWh energije.