Križevci su prvi grad u Hrvatskoj koji je kampanjom grupnog ulaganja građana postavio solarne elektrane na dvije javne zgrade

U Korčuli je u četvrtak, 12. listopada održana međunarodna konferencija „Zajedno na putu zelene tranzicije/ Together on the Way of Green Transition“ na kojoj je pored brojnih stručnjaka, poduzetnika, predstavnika lokalne i regionalne samouprave i obrazovnih institucija sudjelovao i gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn.


Na poziv organizatora, gradonačelnik je sudjelovao na okruglom stolu „Lokalne i regionalne samouprave kao pokretači tranzicije“ zajedno s gradonačelnicom Grada Korčule Nikom Silić Maroević, načelnicom Općine Vela Luka Katarinom Gugić, gradonačelnikom Grada Makarske Zoranom Paunovićem te načelnicom Općine Lumbarda Marijom Klisurom. Na konferenciji su organizatori posebno naglasili kako su Križevci još uvijek prvi grad u Hrvatskoj koji je kampanjom grupnog ulaganja građana postavio solarne elektrane na dvije javne zgrade te su zbog toga, ali i ostalih aktivnosti primjer drugima.


Gradonačelnik je govorio o tome kako su Križevci krenuli prema cilju energetski neovisnog grada do 2030. godine, što se sve radi po tom pitanju, te o projektima koji su u planu. Govorio je o geotermalnom potencijalu, provedenoj kampanji grupnog ulaganja, kao i o sufinanciranju solarnih elektrana na krovovima obiteljskih kuća dodavši kako je Križevcima iznimno bitno uključivanje građana u proces energetske tranzicije.


Pored okruglih stolova, na konferenciji su održana brojna predavanja i rasprave na temu obnovljivih izvora energije u jeku svjetske energetske krize, a posebno je predstavljen rad križevačke Energetske zadruge KLIK koji je ispred KLIK-a predstavila Petra Pomper.

Konferenciju su organizirali Europe direct Korčula, član sveeuropske mreže centara kojima je cilj približiti Europu ljudima na terenu te potaknuti lokalnu zajednicu na sudjelovanje u raspravama važnim za budućnost EU, u partnerstvu s Pokretom Otoka, platformom za održivi razvoj otoka kroz pozitivne društvene promjene otočnih zajednica.