Kulturno umjetničko društvo “Prigorje” koncertom proslavilo 15 godina rada

U subotu, 21.listopada, u Velikoj dvorani Hrvatskoga dama održan je koncert povodom 15 godina rada Kulturno-umjetničkog društva “Prigorje” Križevci. Društvo njeguje izvorni folklor; plesove, napjeve i običaje potkalničkog Prigorja, ali i Bilogore s kojom su usko povezani. Folklorna skupina je mješovite životne dobi  i nastoji što je moguće više na izvorni način prikazati pjesme, plesove i običaje svoga zavičaja. Članovi Društva izveli su pjesme i plesove Prigorja – u starijim nošnjama, radnu varijantu, a u novim nošnjama, svečanu varijantu. Također, predstavili su se plesom, pjesmama i nošnjama Bilogore te Glogovnice. Između ostaloga,  ženska folklorna skupina koja djeluje unutar Kulturnog umjetničkog društva “Prigorje” Križevci otpjevala je i svatovske napjeve.

Okupljene je u ime Grada Križevaca pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Igor Frbežar čestitavši im na 15. godišnjici uspješnog rada i djelovanja društva te pritom istaknuo vrijednost i značaj ovakvih društava na očuvanju tradicije. Brojni publiku pozdravili su i voditelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu Josip Forjan i predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Nada Šešić koja je ujedno dodijelila priznanja Hrvatskog sabora kulture najstarijim članovima Kulturnog umjetničkog društva “Prigorje” Križevci te KUD-u “Prigorje” za 15. godina uspješnog rada.

Predsjednica KUD-a “Prigorje” Martina Zrno zahvalila je na podršci koju KUD istaknuvši kako su upravo kulturno-umjetnička društva su nositelji očuvanja nematerijalne kulturne baštine.

Uz domaćine, na pozornici Velike dvorane Hrvatskog doma nastupili su i njihovi gosti: HKUD „Radost“ Sela, Pučka glazbena skupina „Šildil-daj“ iz Starog Slatinika i KUD „Lipa“ iz Semeljaca.