Maja Petračija i Putujuća dječja čajanka na Prigorskom radiju

U emisiji Malci genijalci u subotu ujutro ugostili smo knjižničarku Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci Maju Petračiju s kojom smo razgovarali o temi koja posebno veseli naše najmlađe, a to je Putujuća dječja čajanka.


Gradskoj knjižnici “Franjo Marković” Križevci u 2023. godini Ministarstvo kulture i medija prijavom na natječaj Javnih potreba u kulturi odobrilo je ukupno 6 programa ukupne vrijednosti 56.274,47 Eura (424.000,00 Kn), a među programima je i Putujuća dječja čajanka.

Na pitanje kako se razvila ova ideja, Maja Petračija je kazala:


“Putujuća dječja čajanka razvila se od kontinuiranog programa čitanja pod nazivom Dječja čajanka koja se provodi na dječjem odjelu Gradske knjižnice “Franjo Marković” Križevci od 2019 godine. Zbog velikog odaziva djece, ravnateljica knjižnice gđa Marjana predložila je da bi bilo dobro da čajanka ide van, da dođe do djece koja nisu u mogućnosti doći svakog utorka na Dječju čajanku. Ideju je prihvatilo i Ministarstvo kulture i medija te su osigurana sredstva. „Kupljen je kovčeg, nabavljene su šalice i ja sam krenula u pustolovinu. Početkom 2023. godine prvo sam posjetila Dječji vrtić Križevci u kojem sam obišla sve predškolske skupine, a i one mješovite. Zatim sam u dogovoru s učiteljicom Moni Harča koja je iskoordinirala moj put, krenula obilaziti i područne škole OŠ „Vladimir Nazor“ Križevci. Nije uvijek jednostavno organizirati prijevoz do knjižnice. Tu se već vidi prednost te Putujuće dječje čajanke jer ona dolazi k onima koji ne mogu doći k nama. Obišla sam i PŠ Majurec, Carevdar, Kloštar Vojakovački, Većeslavec i Đurđic. Također, u ožujku sam posjetila Dječji vrtić Zraka sunca Križevci te sam čitala u svim većim skupinama.


Koji je cilj Putujuće dječje čajanke, kao i čajanke općenito? Kakve su reakcije djece?


“Reakcije su izuzetno pozitivne. Djeci se razbija rutina već ulaskom s kovčegom. Sudjeluju u raspremanju i pospremanju. Svi su orni, slušaju. Iznose svoja mišljenja. Razvijaju maštu. Ujedno im se poboljšava koncentracija, rječnik. Uče kako prepričati sadržaj s razumijevanjem, ali uvijek nešto nauče. Svaka čajanka, bila u knjižnici ili putujuća, uvijek poučava nečemu što je jako važno i korisno.
Preko ljeta je bila stanka, a nakon ljeta sam ponovo krenula na put sa svojim kovčegom. Posjetila sam Dječji vrtić Svetog Josipa Križevci, Dječji vrtić Čarobnu šumu te Dječji vrtić Križevci. Svi su bili jako dobri, slušali su i dizali ruke, odgovarali na pitanja, a tete odgojiteljice su me krasno primile. Od 12. siječnja do sada ukupno je 307 djece odslušalo priču „kod sebe doma“.
Bila sam i u Domu svetog Marka Križevčanina u dva navrata. Tamo smo se malo šalili s vicevima i zagonetkama uz priču te naravno, čaj i keksiće. Drago mi je što je ponovo ova „druga tura“ Putujuće dječje čajanke krenula u mjesecu hrvatske knjige pa možemo reći da i ona također prati naše programe i podudara se s ovogodišnjim logom “Neka ti riječ ne bude strana“. Želja je što više čitati jer također jedan od ciljeva je da se s djecom razgovara i komunicira. U razgovoru s odgojiteljima rečeno je kako sve više djece dobiva odgodu polaska u prvi razred. Problem je nepravilan govor.
Danas su djeca češće pred ekranima nego što im se čita, a živa riječ je nešto sasvim drugačije, stoga uz logopede koji su stručnjaci u rješavanju tih problema, a kojih u našem gradu manjka, čitanje i slušanje jednim dijelom može pripomoći.
Sljedeći susret Putujuće dječje čajanke dogovoren je u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci čemu se posebno veselim jer učenici centra su naši stalni posjetitelji, a sada prvi put idem k njima i vjerujem da će nam biti lijepo”.


Kada se održavaju Dječje čajanke i tko sve može doći?


Dječje čajanke se održavaju svakog utorka od 17.30 do 18.00 sati na Dječjem odjelu. Nije potrebna prijava. Svi su dobro došli, samo se mole roditelji da uvijek budu u blizini, posebice kad je riječ o onima najmanjima.
Jako smo zadovoljni odazivom djece na Dječje čajanke. Prosjek je 10-ak djece po jednom susretu. listopada 2023. u Dječjem tjednu Josip Petrlić Pjer i Ljiljana Petrlić bili su gošće Čajanke. Čitali su slikovnicu Štatutko u vinogradu”. Djeca su pomno slušala i pratila prekrasne ilustracije Ljiljane, a na kraju su i zapjevali,zajedno ss tatama i mamama.
Da je Grad Križevci prijatelj djece potvrđuje i posjet gradonačelnika Marija Rajna koji je u povodu obilježavana Dana grada ove godine čitao na Dječjoj čajanci slikovnicu Priča o mome gradu.
Do sada je bila još jedna gošća na čajanci, a to je Tomislava Topolovec, umirovljena učiteljica te voditeljica lutkarskog kazališta „Petrica“ koje djeluje u sklopu POU-a Križevci. Svojim lutkama je iza paravana posudila glasove. Djeca su jedva čekala učiniti isto tako da su to bile također vrlo razigrane čajanke.
Hoće li još nešto biti za djecu u Mjesecu hrvatske knjige?
Što se tiče Mjeseca hrvatske knjige, dolazi nam još jedna gošća na čajanku; spisateljica, knjižničarka i pripovjedačica Ivanka Ferenčić Martinčić s Pričom o vitezu i Martinu. Ova čajanka će se održati 7. studenog u 17.30. sati.


“Svakako moram pohvaliti svoje kolegice Ivančicu Gagro i Sanju Marković koje pri svakoj Dječjoj čajanci uskaču u pomoć. Mnogo je malih čajoljubaca i tada kolegice pomažu pri opskrbljivanju čajem, keksićima, fotografiranjem ili odlasku u toalet. Kad čaj kuha kolegica Ivančica, dodaje poseban sastojak za čaj, možda je zato tako ukusan, ali nećemo otkriti koji je. Samo ćemo reći da je legalan.”- izjavila je Maja Petračija.


Kao što smo već spomenuli, zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija mogli smo kupiti nove šalice koje su vesele i šarene. Podsjećaju na nekadašnji bakin čaj jer su to moderni lončići, a na dječjem odjelu gdje se održava dječja čajanka, kupili smo i sat u obliku šalice s čajem jer nam je cilj što više brendirati čajanku da ide što dalje pa i u neke druge dijelove Hrvatske kako bi se vidjelo što radimo i koliko riječ prenosimo van knjižnice premda smo knjižnica s manjim kolektivom.


Hrvatsko knjižničarsko društvo (Komisija za čitanje) i Pučka knjižnica i čitaonica Daruvar, uz potporu Ministarstva kulture i medija i Grada Daruvara organizirali su 2. okrugli stol Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja 19. svibnja 2023. Gradsku knjižnicu “Franjo Marković” Križevci predstavljala je knjižničarka Maja Petračija upravo s Putujućom dječjom čajankom.
Moto postera je bio Mala mjesta – velike ideje, a tema Putujuća dječja čajanka.


Efektnim i jezgrovitim nastupom uživo uspjela je predstaviti grad Križevce kroz njegove spisatelje i ilustratore, njihova književna djela i likove, odnosno pokazala je kako se iz njihova književnog opusa te ostavštine i Putujućom dječjom čajankom može kreirati “kulturni proizvod” kojim će predstavljati svoj grad, a sve s namjerom da ga se u perspektivi danas-sutra uključi u lokalnu turističku ponudu.


„Knjižničari su razmijenili iskustva te sudjelovali u posebno osmišljenim radionicama i educirali se o načinima na koje knjižnice u manjim mjestima, upravo poticanjem svih oblika pismenosti i promicanjem kulture čitanja, mogu doprinijeti decentralizaciji kulturnih politika, potpunijem razumijevanju vlastitoga kulturnog identiteta, povezivanju s kreativnim industrijama i turizmom te promicanju čitanja kao društvene vrijednosti izgrađene na zdravim temeljima.”
Preuzeto sa službenih stranica Hrvatskog knjižničarskog društva


Kao što imamo knjižnicu na kotačima -Bibliokombi, tako imamo i tetu pričalicu s kovčegom koji je pun šalica i priča .


“Želim poručiti da su u knjižnicu svi dobro došli, pogotovo sada kad kreće ovo kišno jesensko vrijeme. Nudimo sadržaj za sve generacije, pa ako ne znate gdje bi, dođite u Gradsku knjižnicu “Franjo Marković” Križevci.”- poručila je Maja Petračija.