Na spomen-području Trokut-Novska odana počast poginulim hrvatskim braniteljima

Na lokaciji spomen-područja Trokut-Novska  jučer je održano  svečano obilježavanje obljetnice Trokut-Novska i Dana početka oslobađanja zapadne Slavonije, kao i Komemoracija poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog rata 1991. – 1995. godine na zapadno-slavonskom ratištu. Svečanom programu uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

IMG 3634

Komemoracija se tradicionalno održava svake godine 29. listopada na dan početka strateške vojne operacije „Orkan 91“ kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, kako bi se odala počast za 327 poginulih branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja. S područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom su ratu poginula 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na bojišnici zapadne Slavonije.

IMG 3684

Vijence su položili članovi obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes, izaslanstvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i predvođeno ministrom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marinom Piletićem,  zajedničko izaslanstvo Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Varaždinske županije u kojem je sudjelovao zamjenik Ljubić, zajedničko izaslanstvo gradova i općina prdvođeno gradonačelnicom Novske Marijom Kušmiš te brojne braniteljske udruge proizašle iz Domovinskog rata.  

IMG 3712

Počast su odale i delegacije gradova  te braniteljske udruge s područja naše županije, a u suradnji Županije i Hrvatskog časničkog zbora i ove je godine organizirano i prisustvovanje učenika koprivničke Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski koji su s predstavnicima Hrvatskog časničkog zbora također položili vijenac i zapalili svijeće.

20231029 105648

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, prigodno su se obratili ratni zapovjednik u operaciji „Orkan 91“ brigadni general u miru Rudi Stipčić, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik Predsjednika Vlade RH ministar Marin Piletić i izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora Magdalena Komes nakon čega je uslijedila molitva za hrvatske branitelje.